Κόσμος

Ψυχρολουσία στη Ρωσία από τη Γαλλία: Αδύνατον να εγκριθεί το Sputnik V από την ΕΕ πριν τα τέλη Ιουνίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση “πριν από τα τέλη Ιουνίου” προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Κλεμάν Μπον, καθώς ορισμένες χώρες προωθούν αυτή την προσέγγιση για να επιταχύνουν την εκστρατεία του εμβολιασμού τους.

“Υπάρχει ένα πρώτο στάδιο εξέτασης (του φακέλου επικύρωσης) που λέγεται επιστημονική εξέταση, το οποίο χωρίς αμφιβολία, μας λένε, θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου”, δήλωσε ο Κλεμάν Μπον ενώπιον της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας.

“Και στη συνέχεια υπάρχει ένα τελευταίο στάδιο που είναι η γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επί της έγκρισης διάθεσης του εμβολίου στην αγορά, που παίρνει ακόμη μερικές εβδομάδες. Συνεπώς δεν είναι ένα εμβόλιο, το οποίο είναι πιθανό να εγκριθεί πριν από το τέλος Ιουνίου”, πρόσθεσε.

Εκείνη τη στιγμή, η ΕΕ αναμένεται να έχει “πολύ περισσότερες διαθέσιμες δόσεις εμβολίων (άλλων φαρμακοβιομηχανιών) συνεπώς η ανάγκη θα είναι πολύ λιγότερο έντονη”, σημείωσε παράλληλα.

click4more Εμβόλιο Sputnik V: Η Ρωσία συμφώνησε με 4 ευρωπαϊκές χώρες για την παραγωγή του

Ο Κλεμάν Μπον τόνισε επίσης την περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα του ρωσικού εμβολίου και κατηγόρησε τη Μόσχα, έπειτα από άλλους Γάλλους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι χρησιμοποιεί το Sputnik ως ένα όπλο προπαγάνδας στη διεθνή σκηνή.

“Υπάρχουν γεωπολιτικές ενέργειες ή επικοινωνιακά κόλπα που χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους φίλους μας για να δείξουν πόσο είναι παρόντες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε.

“Ας μην είμαστε αφελείς, (αυτοί έχουν) μια στρατηγική διάσπασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει, τόσο το καλύτερο, πέρα από κάποια χτυπήματα”.

Ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Τσεχίας έχουν αποφασίσει επί του παρόντος να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό εμβόλιο χωρίς να περιμένουν την έγκρισή του από τον ΕΜΑ.

click4more: Η Αυστρία αγοράζει εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Στη Σλοβακία, αυτή η απόφαση οδήγησε στην παραίτηση προχθές, Τρίτη, που πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς, που επικρίθηκε ακόμη και μέσα από την κυβέρνηση.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, δηλώνουν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο Sputnik V για να καταπολεμήσουν την πανδημία, υπό την προϋπόθεση να εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

“Δεν αποκλείουμε καμιά λύση, καμιά εκδοχή, αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις για το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο”, δήλωσε ο Κλεμάν Μπον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο «μπλόκο» στον Τραμπ: Δικαστήριο απαγόρευσε να μπει το όνομά του στο Κέντρο Κένεντι
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου για την τοποθέτηση επιγραφών - Είχε ήδη διατάξει να αφαιρεθεί το όνομα του Αμερικανού προέδρου από την πρόσοψη
FILE - A woman walks outside The John F. Kennedy Memorial Center for the Performing Arts, Feb. 2, 2026 in Washington.
Νέες απειλές του Ομέρ Τσελίκ για Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο – Βολές και κατά ΗΠΑ για άρση εμπάργκο στη Λευκωσία
«Η Τουρκία έχει επίγνωση της δύναμής της τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο πεδίο» τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν
Ομέρ Τσελίκ