Κόσμος

Πυρά Ρωσίας σε ΗΠΑ: «Καταστροφική η στάση της – Ετοιμάζει επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών»

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας καταστροφική τη στάση της σχετικά με την συμφωνία για τα πυρηνικά και τις κατηγορεί ότι ετοιμάζει επανάληψη των δοκιμών.

Οι ΗΠΑ υιοθετώντας καταστροφική στάση στο ζήτημα της Συνθήκης για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών ( Comprehensive Nuclear-Test Ban Treaty -CTBT) προετοιμάζουν το έδαφος για ενδεχομένη επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τότε που η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CTBT.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «εικοσιπέντε χρόνια μετά την παρουσίαση της Συνθήκης προς υπογραφή, δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Ο λόγος είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει ή περιμένουν να επικυρώσουν την CTBT οκτώ χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ»

«Την πλέον καταστροφική στάση τηρούν οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσημα ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να επικυρώσουν την CTBT και προετοιμάζουν το έδαφος για να επαναλάβουν ενδεχομένως τις πυρηνικές δοκιμές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Μόσχα καλεί επίσης πρωτίστως τις ΗΠΑ και τις χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, οι οποίες δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει ή δεν την έχουν υπογράψει να επανεξετάσουν την στάση τους και να δώσουν το πράσινο φώς, ώστε να μετατραπεί η σημαντικότατη από την άποψη της παγκόσμιας ασφάλειας συνθήκη σε ένα πλήρες λειτουργικό εργαλείο του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία από την στιγμή που υπέγραψε την συνθήκη τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ η συνδρομή της στο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία συνιστά μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.

Η CTBT απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων καθώς και πυρηνικές δοκιμές για ειρηνικούς σκοπούς. Η απαγόρευση επεκτείνεται σε όλους τους τομείς (στην ατμόσφαιρα, στο Διάστημα, υπό τη γη και υπό την θάλασσα) και έχει απόλυτο και καθολικό χαρακτήρα. Την παρούσα στιγμή την Συνθήκη έχουν υπογράψει 183 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε ισχύ επειδή δεν την έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρός βρετανός στρατιωτικός στην Ουκρανία σε δοκιμές όπλων – «Τραγικό δυστύχημα» λέει το Λονδίνο
Ο στρατιώτης παρακολουθούσε τη δοκιμή ενός νέου αμυντικού συστήματος των ουκρανικών δυνάμεων, μακριά από τη γραμμή του μετώπου, όταν σημειώθηκε το θανατηφόρο περιστατικό
Βρετανοί στρατιώτες
Μεγάλη φωτιά σε κτίριο στο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη - Εκκενώθηκαν έξι όροφοι των 40 διαμερισμάτων
Η πυρκαγιά ξέσπασε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου στην περιοχή Άπερ Γουέστ Σάιντ, όπου έσπευσαν περίπου 140 πυροσβέστες, ενώ οι δρόμοι γύρω από το κτίριο έκλεισαν για λόγους ασφαλείας
Φωτιά στο Μανχάταν
Συναγερμός για την γρίπη των πτηνών στην Ισπανία – 400 πελαργοί βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Μαδρίτη
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού, καθώς εντοπίστηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός νεκρών πτηνών κατά μήκος του ποταμού Μανθανάρες
Πελαργοί