Κόσμος

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν – Ρωσία: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πιο ενεργές»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ΗΠΑ «θα πρέπει να είναι πιο ενεργές και να επιλύουν όλα τα σχετικά θέματα» με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη. Αυτό δήλωσε το Σάββατο (25/9) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας της Βρετανίας και της Γερμανίας, με φόντο τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επαναληφθούν «το συντομότερο δυνατόν», επιθυμία που εξέφρασε η Τεχεράνη.

«Το Ιράν δεν θα κάνει τίποτα που απαγορεύεται», δήλωσε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ, επικρίνοντας τις μονομερείς κυρώσεις που ελήφθησαν σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρηση το 2018 των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA), όπως ονομάζεται η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ενέτειναν τις επαφές για το ιρανικό θέμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και τη δυσφορία τους απέναντι στο Ιράν, το οποίο δεν έδωσε καμιά «σαφή ένδειξη», όπως είπαν, για τις προθέσεις του σε σχέση με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι συνομιλίες στη Βιένη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με στόχο να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία και παράλληλα να αποσπάσουν μια άρση των αμερικανικών κυρώσεων έχουν διακοπεί μετά την εκλογή τον Ιούνιο νέου Ιρανού προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κέιτ Μίντλετον: Νέες εικόνες με την οικογένειά της μετά την απαιτητική πρόκληση των Three Peaks – Η αγκαλιά του Γουίλιαμ και των παιδιών της
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας ανήβηκε τις τρεις υψηλότερες κορυφές της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας μέσα σε 24 ώρες με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπική οργάνωση που στηρίζει ασθενείς με καρκίνο
Κέιτ Μίντλετον: Νέες εικόνες με την οικογένειά της μετά την απαιτητική πρόκληση των Three Peaks – Η αγκαλιά του Γουίλιαμ και των παιδιών της
Σάλος με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε: «Θα έκανα σεξ με την Κάιλι Μινόγκ»
Οι «καυτές» ερωτήσεις συνεχίστηκαν με την Όσμπρον να τον ρωτά αν με τη σύζυγό του, Τζόντι Χέιντον, «το κάνουν σαν κουνέλια» με τον ίδιο να απαντά αστειευόμενος: «όταν έχουμε χρόνο….»
O Άντονι Αλμπανέζε
7