Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Πύρινη κόλαση! Οι άνθρωποι τρέχουν να σωθούν [pics, vids]

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: Πύρινη κόλαση! Οι άνθρωποι τρέχουν να σωθούν [pics, vids]

Η Πορτογαλία πλήττεται εδώ και μία εβδομάδα από δασικές πυρκαγιές. Σήμερα, προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο δύο μεγάλες πυρκαγιές που καίνε στο κέντρο της χώρας. Για τις πυρκαγιές έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν 1.200 πυροσβέστες.

Η πρώτη από αυτές τις δύο πυρκαγιές, που μαίνονται στις γειτονικές κοινότητες Μασάο και Βίλα ντε Ρέι, ξέσπασε προχθές (15.08.2017) το βράδυ. Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε χθες (16.08.2017). Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το Μασάο, μια κωμόπολη 2.000 κατοίκων, περικυκλώθηκε από τις φλόγες.

“Πύρινη κόλαση”

«Είναι αδύνατο να εισέλθουμε ή να εξέλθουμε από το Μασάο λόγω της πυρκαγιάς και του καπνού. Η πυρκαγιά επεκτείνεται αδιάκοπα», δήλωσε ο δήμαρχος, Βάσκο Εστρέλα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «το 80 έως 90%» της κοινότητας έχει καεί καθώς είχε ήδη πληγεί από μια πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουλίου.

Στα χωριά της περιοχής, όπως το Βάλε ντε Αμπέλια, οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να προστατεύσουν τα σπίτια τους που βρέθηκαν στον δρόμο της φωτιάς.

Περίπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από χωριά του Μασάο. Και περίπου 50 άλλοι από τις γειτονικές κοινότητες Σαρντοάλ και Αμπράντς.

Ανησυχία και τραυματίες

Από την περασμένη Τετάρτη (09.08.2017) συνολικά 86 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε δασικές πυρκαγιές, οι επτά από τους οποίους σοβαρά.

Η εστία του Μασάο είναι η πιο ανησυχητική και η πυρκαγιά εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να μαίνεται σε διάφορα μέτωπα. Ωστόσο, οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω των βομβαρδιστικών ελικοπτέρων νερού, που δεν μπορούν να πετάξουν στη διάρκεια της νύχτας.

Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων και νέων πυρκαγιών παραμένει αυξημένος τις επόμενες ημέρες. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος λόγω της νέας ανόδου της θερμοκρασίας.

Τα τραγικά αποτελέσματα των πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές σε δάση και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα από την αρχή του έτους. Στρέμματα τρεις φορές περισσότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας.

Η πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας προκάλεσε 64 θανάτους και περισσότερους από 250 τραυματισμούς στα μέσα Ιουνίου στο Πεδρόγαου Γκραντ.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις