Κόσμος

Κατάρ: Μετά τους πανηγυρισμούς… “πυροσβέστης” ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συζήτησαν σχετικά με τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ πολλών αραβικών κρατών και του Κατάρ και την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στον Κόλπο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυτή ήταν η τέταρτη επαφή του Τραμπ με ηγέτες της περιοχής αφότου χώρες του Κόλπου διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ τη Δευτέρα, καθώς προσάπτουν στη Ντόχα ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία» και διατηρεί σχέσεις με το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών ο Τραμπ υπογράμμισε ότι θέλει να υπάρξει ενότητα στον Κόλπο, ωστόσο κατέστησε επίσης σαφές πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη το Κατάρ να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Τραμπ απέκτησε περισσότερη οικειότητα με ηγέτες κρατών του Κόλπου τον περασμένο μήνα, όταν συμμετείχε στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ λόγω των σχέσεων της Ντόχας με την Τεχεράνη — τα κράτη αυτά θεωρούν το Ιράν τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την περιοχή — και διότι της προσάπτουν πως υποστηρίζει ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις, τη μεγαλύτερη εσωτερική απειλή κατ’ αυτά.

Ο Τραμπ προχώρησε σε μια δήλωση η οποία προκάλεσε οργή στο Ιράν αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι προσεύχεται για τα θύματα της διπλής επίθεσης στην Τεχεράνη την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν προσθέσει ότι «τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία διακινδυνεύουν να γίνουν θύματα του κακού που προωθούν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Ταλιμπάν ανέστειλαν τις ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC στο Αφγανιστάν
«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Αφγανιστάν βασίζονται στο BBC για έγκυρες ειδήσεις και πληροφορίες, και συνεργαζόμαστε με τις αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC.
Ένας Αφγανός μαχητής των Ταλιμπάν κάθεται δίπλα σε ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν
Washington Post: Το μυστικό σχέδιο ειρήνης ΗΠΑ και ΕΕ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – 4 πυλώνες
«Πρέπει να διευρύνουμε τόσο το πρόβλημα όσο και τη λύση, ώστε να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να δουν πώς θα διαμορφωθεί η μεταπολεμική κατάσταση» εξηγεί Αμερικανός αξιωματούχος
Rescuers work at the site of an apartment building which was hit by a Russian air strike, amid Russia’s attack on Ukraine, in Zaporizhzhia, Ukraine, July 19, 2026. REUTERS/Stringer
Η Ρωσία διαψεύδει τον Τραμπ για την ενεργειακή εκεχειρία με την Ουκρανία – «Δεν έχουμε ακόμα να πούμε τίποτα, βρισκόμαστε σε επαφές»
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως η συμφωνία για εξαγωγή ρωσικού ντίζελ στις ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ / Βλαντιμίρ Πούτιν