Κόσμος

“Πυροβολούν” τον Μακρόν για τα fake news!

Τα σχέδια του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να βάλει τέλος στα fake news στα διαδικτυακά μέσα μέσω ενός νομοσχεδίου που θα παρουσιαστεί προσεχώς προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Χρήστες του Twitter ανέβασαν σχόλια με τίτλο “Επινόησε Τις Δικές Σου Ψευδείς Ειδήσεις”. Βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που ενέχει αυτό για τις πολιτικές ελευθερίες. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος για τα fake news δεν είναι η καλύτερη λύση. Και κάπως έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται… στο μάτι του κυκλώνα!

Τι είπε ο Μακρόν για τα fake news

Η σχετική ανακοίνωση από τον Μακρόν την Τετάρτη ήταν η τελευταία απόπειρα μιας κυβέρνησης να βρει τρόπους διαχείρισης της παγκόσμιας εξάπλωσης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης–τα “fake news”, όπως τα αποκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Με βάση το σχέδιο του Μακρόν θα επιτρέπεται στους δικαστές να μπλοκάρουν μια ιστοσελίδα ή έναν λογαριασμό χρήστη, ειδικά στη διάρκεια εκλογών, και να υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να δημοσιεύουν τα ονόματα όσων είναι χορηγοί σε ιντερνετικό περιεχόμενο. Αυτό, λένε οι επικριτές του, εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντάει.

Μακρόν fake news

Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν να ελέγξουν ποια είναι η αλήθεια“, σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Μπρουνό Ρεταγιό. “Η ελευθερία της έκφρασης ενέχει κινδύνους, αλλά είναι προτιμότερη από τον πειρασμό να ελέγξεις μυαλά”.

Παραμένει δημοκρατία η Γαλλία αν φιμώνει τους πολίτες της; Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό!“, έγραψε στο Twitter η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Οι απόπειρες να ελεγχθεί ο διαδικτυακός λόγος συνιστούν ένα ακανθώδες θέμα, καθώς σύμφωνα με τους επικριτές του ισοδυναμεί με λογοκρισία. Την Τετάρτη, ένας αντίστοιχος νόμος στη Γερμανία οδήγησε τις αρχές στο να μπλοκάρουν προσωρινά τον λογαριασμό στο Twitter ενός σατιρικού περιοδικού επειδή χλεύασε αντιμουσουλμανικά σχόλια.

No comment από τους “κολοσσούς”

Οι μεγάλες ιντερνετικές πλατφόρμες Facebook και Google αρνήθηκαν να σχολιάσουν άμεσα την ανακοίνωση του Μακρόν και αντίθετα επισήμαναν κάποιες πρωτοβουλίες για αυτορύθμιση ή συνεργασία με τα τοπικά μίντια–περιλαμβανομένης της Γαλλίας–για τον εντοπισμό των fake news.

“Ο όποιος κανονισμός θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την βιομηχανία”, λέει η δικηγόρος της νομοθεσίας για το Ίντερνετ Κριστέλ Κοσλέν. Η ίδια επισημαίνει ότι ένας νόμος του 1881 ήδη επιτρέπει τη δίωξη για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων. Θα ήταν κομβικής σημασίας, τονίζει, να διασφαλιστεί ότι η όποια δικαστική απόφαση θα είναι τεχνικά εφαρμόσιμη. “Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να πει ποια είναι αληθινή και ποια ψευδής πληροφορία”.

Ο Μακρόν διαθέτει συμπαγή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να ψηφιστεί ένας νόμος.

Η ανησυχία για τις ψευδείς ειδήσεις αυξήθηκε μετά τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2016 και στις προεδρικές στη Γαλλία τον περασμένο χρόνο. Η ομάδα του Μακρόν ισχυρίστηκε τότε ότι η εκστρατεία του έγινε στόχος μιας “μαζικής και συντονισμένης” επιχείρισης από χάκερς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη