Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κόσοβο! Απειλεί με παραίτηση ο Θάτσι

Ο Χάσιμ Θάτσι, πρόεδρος του Κοσόβου, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αν απορριφθεί από την βουλή του Κοσόβου ενδεχόμενη συμφωνία με το Βελιγράδι.

Ο Θάτσι, σε συνέντευξη του από την Πρίστινα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Raport-Tv, ανέφερε ότι,«εάν επιτευχθεί συμφωνία με το Βελιγράδι που να προβλέπει την προσάρτηση στο Κόσοβο τριών δήμων της Σερβίας και η βουλή την απορρίψει»,τότε θα παραιτηθεί, αφού προηγουμένως προκηρύξει δημοψήφισμα.

Ξεκάθαρος ο Θάτσι!

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Κοσόβου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παραβιάσει το Σύνταγμα, προσπαθώντας με πολιτικές μεθοδεύσεις να επιβάλει ενδεχόμενη συμφωνία με το Βελιγράδι, αλλά θα την θέσει στην κρίση των βουλευτών και του λαού. «Για να συμβεί προσάρτηση των δήμων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στο Κόσοβο δεν χρειάζεται να παραβιαστεί το Σύνταγμα, αλλά θα χρειαστεί να γίνει αναθεώρηση και αυτό θα το αποφασίσει η βουλή. Αν απορρίψει αυτή τη λύση, θα γίνει δημοψήφισμα» επισήμανε ο Θάτσι. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο δημοψήφισμα, ποσοστό μεγαλύτερο του 75% των ψηφισάντων, θα υπερψηφίσει την ένταξη των δήμων αυτών στην σύνθεση του κράτους του Κοσόβου.

Οι δήμοι Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα βρίσκονται στη νότια Σερβία και η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι Αλβανοί. Την 1η Μαρτίου του 1992 στους δήμους αυτούς είχε πραγματοποιηθεί παράνομα δημοψήφισμα για την ένωση με το Κόσοβο, όπου το 97% των Αλβανών, ψήφισαν υπέρ. Το θέμα της προσάρτησης των τριών αυτών δήμων στο Κόσοβο επανήλθε τελευταία επανήλθε στο προσκήνιο και σε πολλά σενάρια φέρεται ως μέρος της οριστικής συμφωνίας με το Βελιγράδι, όπου η Σερβία, ως αντάλλαγμα, θα λάβει το βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS