Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ραχόι: Διώχνει Πουτζδεμόντ, στα χέρια του η Καταλονία!

Ραχόι
Φωτογραφία: Reuters

– Με καταιγιστικούς ρυθμούς “τρέχουν” οι εξελίξεις στην Καταλονία!
– Ο Μαριάνο Ραχόι παίρνει την… κηδεμονία, αποπέμπει Πουτζδεμόντ και ρίχνει λάδι στη φωτιά!
– Όλα όσα είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο διάγγελμά του
– Νωρίτερα η Καταλονία είχε κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της και όλα είναι στον αέρα!
– Απειλείται με φυλάκιση ο Καταλανός πρόεδρος, ενώ ο Ραχόι έκανε λόγο για εκλογές στην περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου
– Απίστευτο κύμα ενθουσιασμού στους δρόμους από χιλιάδες Καταλανούς που πανηγύριζαν την ιστορική απόφαση
– Δείτε όλα όσα έγιναν με βίντεο και φωτογραφίες

Όλα σε τεντωμένο σχοινί! Μαδρίτη και Καταλονία συνεχίζουν το… μπρα ντε φερ και ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ απειλείται με φυλάκιση 30 ετών! Ο Μαριάνο Ραχόι παίρνει την κηδεμονία της Καταλονίας μετά το… διαζύγιο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί αύριο!

Καταλονία

Η Καταλονία σήμερα ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της! Μόλις 40 λεπτά αργότερα, ο Ραχόι… πάτησε ο κουμπί κι ενεργοποίησε το άρθρο 155. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει στα χέρια του την τύχη της Καταλονίας!

Άρχισαν τα πρώτα παρατράγουδα – Κατεβάζουν από παντού την ισπανική σημαία! Ζητωκραυγάζουν και χειροκροτούν [vids]

Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόντ απειλείται με φυλάκιση (σ.σ. όπως είχε προειδοποιήσει ο Ραχόι) και όλα είναι στον αέρα!

Καταλονία: Το διάγγελμα του Ραχόι με… πολύ Πουτζδεμόντ

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (σ.σ. της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής». Αυτό υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλονία» επισήμανε. «Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη από φόβο και άγχος» πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ και την κυβέρνηση της Καταλονίας. Τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. Μια εκλογική διαδικασία που θα είναι «δίκαιη, ελεύθερη και νόμιμη», όπως υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Πουτζδεμόντ

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ραχόι: “Δεν αναστέλουμε την αυτονομία, εφαρμόζουμε τον Νόμο”!

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. Επίσης ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα του Ραχόι

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις