Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ρεντουάν Φαΐντ: Συνέλαβαν τον Γάλλο… “Παλαιοκώστα”

Ρεντουάν Φαΐντ: Συνέλαβαν τον Γάλλο… “Παλαιοκώστα”

Το όνομά του είναι Ρεντουάν Φαΐντ. Είναι ο διαβόητος Γάλλος κακοποιός που τον περασμένο Ιούλιο είχε αποδράσει από φυλακή του Παρισιού με ελικόπτερο!

Ήταν 1η Ιουλίου όταν ο Ρεντουάν Φαΐντ έκανε μια ακόμη εντυπωσιακή απόδραση. Αυτή τη φορά είχε χρησιμοποιήσει ελικόπτερο. Αλλά η ελευθερία του τελείωσε τρεις μήνες μετά. Το πρωί της Τετάρτης (03.10.2018) οι Γάλλοι αστυνομικοί του πέρασαν ξανά χειροπέδες.

Ο Ρεντουάν Φαΐντ συνελήφθη νωρίς το πρωί στην περιοχή Ουάζ, βόρεια του Παρισιού. Έχει δηλώσει ότι εμπνέεται από τον χαρακτήρα του Αλ Πατσίνο στην ταινία «Ο Σημαδεμένος» και στη Γαλλία τον αποκαλούν “ο βασιλιάς της απόδρασης”.

Το 2010 ο Ρεντουάν Φαΐντ έγραψε και βιβλίο στο οποίο υποστήριζε ότι είχε αφήσει την παρανομία στο παρελθόν. Ο εμπνέεται, όπως έχει πει, από κινηματογραφικούς χαρακτήρες όπως ο Τόνι Μοντάνα στον “Σημαδεμένο” με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο, ενώ από τα 12 του ήθελε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο

Μαζί του συνελήφθησαν άλλοι τρεις άνδρες, ανάμεσά τους και ο αδελφός του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Την σύλληψή του επιβεβαίωσε, με ανάρτησή του στο Twitter, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Για την σύλληψή του είχαν επιστρατευτεί 100 αστυνομικοί των ειδικών μονάδων. Πριν από μερικές εβδομάδες, ο 46χρονος παρ’ ολίγο να συλληφθεί αλλά απέφυγε τη σύλληψη εγκαταλείποντας ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά.

Ο Ρεντουάν Φαΐντ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Η απόδραση με το ελικόπτερο

Ήταν 1η Ιουλίου όταν ο Ρεντουάν Φαΐντ αποφάσισε να κάνει ακόμη μια εντυπωσιακή απόδραση. Αυτή τη φορά ζήτησε… ελικόπτερο για να τον βγάλει από τη φυλακή Ρεό του Παρισιού. Το σχέδιό του “βοήθησαν” τρεις βαριά οπλισμένοι συνεργοί του, που ανάγκασαν τον πιλότο του ελικοπτέρου να παραλάβει τον 46χρονο ληστή από το προαύλιο της φυλακής.

Οι συνεργοί του, οι οποίοι υποδύονταν τους φοιτητές σχολής εκπαίδευσης χειριστών ελικοπτέρων, είχαν υποχρεώσει με την απειλή περιστρόφου έναν δάσκαλο χειριστών ελικοπτέρου να τους μεταφέρει στη φυλακή.

Έντρομος εκείνος είχε προσγειώσει το ελικόπτερο στην αυλή της φυλακής, το μόνο τμήμα των εγκαταστάσεων που δεν διέθετε το ειδικό δίχτυ που δεν επιτρέπει ελικόπτερο να προσεγγίσει τον χώρο, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία.

Η στιγμή της απόδρασης, μάλιστα, είχε καταγραφεί και σε video…

Αυτή τη φορά εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για ληστεία που διέπραξε το 2010 κατά την οποία έχασε τη ζωή της μια αστυνομικός, γεγονός το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει “τυχαίο”.

Το ελικόπτερο με το οποίο είχε αποδράσει είχε βρεθεί καμένο κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ, αλλά ο δραπέτης ήταν άφαντος. Οι φρουροί δεν είχαν πυροβολήσει το ελικόπτερο όταν απογειώθηκε από τις φυλακές για λόγους ασφαλείας.

Το ελικόπτερο με το οποίο απέδρασε ο Φαΐντ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Ήταν η δεύτερη φορά που έκανε εντυπωσιακή έξοδο από τη φυλακή ο Φαΐντ. Το 2013 ο Φαΐντ είχε αποδράσει γκρεμίζοντας τον τοίχο της φυλακής με δυναμίτη και κρατώντας 4 ανθρώπους ομήρους. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως είχε συλληφθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις