Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ρεπουμπλικάνοι στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο

Ρεπουμπλικάνοι στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επίσης γνωστό ως GOP (Grand Old Party που σημάινει Μέγα Παλαιό Κόμμα) ιδρύθηκε το 1854 και είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με το Δημοκρατικό κόμμα. Στη σύγχρονη πολιτική περίοδο το κόμμα αυτό θεωρείται ως το πιο συντηρητικό από τα δύο.

Οι αντιρατσιστές πολιτικοί αποφάσισαν στις συναντήσεις τους να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα το Ρεπουμπλικανικό το οποίο και δημιούργησαν στο Μίσιγκαν τον Ιούλιο του 1854 και το οποίο μέσα σε λίγο χρόνο απέκτησε πολλούς οπαδούς και ουσιαστικά εκτόπισε το μέχρι τότε αντιπολιτευόμενο τους Δημοκρατικούς κόμμα, τους Γουίγκς. Από την δημιουργία του το 1854 και για πάνω από έναν αιώνα μέχρι το 1964, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχε ταυτιστεί με την υποστήριξη των αφροαμερικανών και των μειονοτήτων.

Μέχρι το 1935 όλοι οι αφροαμερικανοί βουλευτές ήταν Ρεπουμπλικανοί ενώ μέχρι το 1979 και όλοι οι αφροαμερικανοί Γερουσιαστές ήταν Ρεπουμπλικανοί. Το επίσημο σύμβολο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο ελέφαντας. Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων ιδρύθηκε έπειτα από διαφωνίες μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με την δουλεία. Το κόμμα αρχικά υιοθέτησε ριζοσπαστικές απόψεις. Στις αρχές του 19ου αιώνα άλλαξε θέσεις και προσανατολίστηκε προς τον προτεσταντισμό λόγω του φόβου που προκλήθηκε από την μετανάστευση Ευρωπαίων (Ιταλοί, Ιρλανδοί κλπ.) στις ΗΠΑ.

Μετά τον Β’ Π.Π. στην εξουσία ανήλθε ο χαρισματικός Άιζενχαουζερ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Προέδρους του Ψυχρού Πολέμου. Το κόμμα, λόγω του συντηρητικού Ρόναλντ Ρήγκαν, εξέφραζε έντονα τον αντικομμουνισμό και τον φιλελευθερισμό κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ρεπουμπλικανοί, έχοντας κεφαλαιοποιήσει την πολιτική τους κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στους “Δίδυμους Πύργους” στην Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2001, κερδίζουν πολλές θέσεις στην Γερουσία και τη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2002 και ο Μπους κατορθώνει οριακά να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2004.

Η αυξανόμενη όμως δυσαρέσκεια των πολιτών κατά του πολέμου στο Ιράκ έπληξε τη δημοτικότητα των Ρεπουμπλικανών με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να πάρουν την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2006. Και φυσικά να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές του 2008 με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο αφροαμερικανό Πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν τα πήγαν καλά και στις εκλογές του 2012, καθώς ο υποψήφιός τους Μιτ Ρόμνι δεν κατάφερε να νικήσει τον Ομπάμα.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν 18 Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι, με πρώτο τον Αβραάμ Λίνκολν από το 1861 έως το 1865 που δολοφονήθηκε, και ο πιο πρόσφατος είναι ο Τζορτζ Μπους από το 2000 έως το 2008. Ο επόμενος ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε