Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο παρατηρητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο παρατηρητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα (30.5.2022) ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, η Τουρκία θα είναι ο παρατηρητής για τις σχέσεις Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΗΕ, αφού ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό αλλά και να ληφθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια αναφορά σχετικά με την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Ουκρανία για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Έτοιμη για συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσσα δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Πούτιν «τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας οι περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων που «απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες» πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο τηλεγράφημα του, το Anadolu κάνει λόγο για συνεχιζόμενες «επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK σε αμάχους και στη γειτονική Τουρκία».

Σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού, YPG, θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις