Κόσμος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Υπόθεση Οσμάν Καβαλά: Αναδίπλωση για τις απελάσεις των δέκα πρεσβευτών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κάνει πίσω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απελάσεις των πρεσβευτών δέκα ξένων χωρών στην Τουρκία. Τώρα «θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, για τη σοβαρή κρίση γύρω από την υπόθεση Οσμάν Καβαλά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας (25.10.2021), ότι οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών, την απέλαση των οποίων είχε ζητήσει το Σαββατοκύριακο (23 & 24.10.2021), έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Νωρίτερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και άλλων χωρών – ανάμεσα στις οποίες η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς – είχαν εκδώσει ανακοινώσεις, στις οποίες διαβεβαίωναν ότι τηρούν τη διπλωματική συνθήκη να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας (σ.σ. Τουρκία) που τους φιλοξενεί.

Το Σαββατοκύριακο (23 & 24.10.2021), ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις και εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν να προκαλέσουμε κρίση», υποστήριξε ο Ερντογάν, αλλά «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας».

«Το δικαστικό μας σύστημα δεν παίρνει εντολές από κανέναν», επέμεινε ο «Σουλτάνος», λέγοντας, ότι «δεν μπορεί να ανεχτεί να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών». Επανέλαβε, επίσης, ότι κανείς δεν μπορεί να παραμείνει στην Τουρκία αν δεν σέβεται τη χώρα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo