Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρεζά Ζαράμπ: Ένταλμα σύλληψης για τον έμπορο χρυσού που κρατείται στις ΗΠΑ

Ρεζά Ζαράμπ: Ένταλμα σύλληψης για τον έμπορο χρυσού που κρατείται στις ΗΠΑ

Τι νόημα μπορεί να έχει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές κατά του Ρεζά Ζαράμπ; Μεγάλο όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που κατέθεσε στην πολύκροτη δίκη της Halkbank, μια υπόθεση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει “πολιτική επίθεση” στην κυβέρνησή του.

Ο Ρεζά Ζαράμπ, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης Halkbank, έχει καταδικαστεί και κρατείται στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα (05.11.2018) έγινε γνωστό ότι η τουρκική Δικαιοσύνη διέταξε τη σύλληψή του για παράνομες κατασκευαστικές εργασίες στη βίλα του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ρεζά Ζαμπάμπ ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος δικάστηκε στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία πως βοήθησε, μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Την είδηση για το ένταλμα σύλληψης κατά του 34χρονου εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο Ζαράμπ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα (ιρανική και τουρκική) ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank. Ο Ατίλα καταδικάσθηκε επειδή βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει αμερικανικές κυρώσεις.

Την εντολή για τη σύλληψη του Ρεζά Ζαράμπ έδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι ανακαίνισε παράνομα τη βίλα του στη συνοικία Μπέικιοζ της Κωνσταντινούπολης. Αν καταδικασθεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Ο Ζαράμπ τέθηκε υπό κράτηση το 2016 στις ΗΠΑ και πέρυσι δήλωσε ένοχος για κατηγορίες ότι συνωμότησε για να βοηθήσει το Ιράν και αποφύγει αμερικανικές κυρώσεις. Στη συνέχεια κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Ατίλα.

Δεν είναι σαφές αν οι τουρκικές αρχές πρόκειται να αναλάβουν δράση με βάση το νέο ένταλμα πριν ο Ζαράμπ απελευθερωθεί από την κράτηση στις ΗΠΑ.

Το Ανατολή μετέδωσε ότι ο δικαστής της Κωνσταντινούπολης ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το προξενείο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη να εξετάσουν ποια είναι η νομική θέση του Ζαράμπ.

Η υπόθεση της Halkbank ήταν ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η Halkbank αρνείται πως έκανε κάτι παράνομο και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει καταδικάσει τη δικαστική υπόθεση ως πολιτική επίθεση εναντίον της κυβέρνησής του. Το Σάββατο ο Ερντογάν, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, δήλωσε πως συζήτησε το θέμα της Halkbank με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μια δήλωση η οποία βοήθησε τις μετοχές της τράπεζας να ανακάμψουν σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις