Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία: Αποφυλακίζεται Δανός “Μάρτυρας του Ιεχωβά” – Καταδικάστηκε ως εξτρεμιστής

Ρωσία: Αποφυλακίζεται Δανός “Μάρτυρας του Ιεχωβά” – Καταδικάστηκε ως εξτρεμιστής
Reuters Αρχείο

Ελεύθερος θα αφεθεί στη Ρωσία Δανός “Μάρτυρας του Ιεχωβά” που είχε καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη ως εξτρεμιστής.

Ο Δανός “Μάρτυρας του Ιεχωβά” είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, με την κατηγορία ότι ανέπτυξε “εξτρεμιστική δραστηριότητα” στη Ρωσία. Δικαστήριο της περιοχής Κουρσκ, μετέτρεψε το υπόλοιπο της ποινής του σε χρηματικό πρόστιμο 400.000 ρουβλίων (5.138 ευρώ).

Την απόφαση για την μετατροπή του υπολοίπου της ποινής του σε χρηματική ποινή ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο εκπρόσωπος της θρησκευτικής οργάνωσης των “Μαρτύρων του Ιεχωβά”, Τζάροντ Λόπες.

Ο Ντενίς Κρίστενσεν ως ηγήτορας της θρησκευτικής κοινότητας των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην πόλη Ορλόφ, συνελήφθη το 2017 από άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) και το Φεβρουάριο του 2019 κρίθηκε από δικαστήριο της πόλης Οριόλ, μια μικρή πόλη που βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ένοχος ως διοργανωτής εξτρεμιστικής δραστηριότητας και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αναγνώρισε τη θρησκευτική οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» ως εξτρεμιστική οργάνωση, την οποία και έθεσε εκτός νόμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να διωχθούν ποινικά δεκάδες μέλη της διεθνούς θρησκευτικής οργάνωσης των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση τη Δανίας είχε εκφράσει τη «βαθιά της ανησυχία» για την καταδικαστική απόφαση και είχε καλέσει τη Ρωσία να τηρεί τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Στην δίκη που πραγματοποιήθηκε χθες 23 Ιουνίου στο δικαστήριο Λγκόφσκι παρέστησαν Δανοί διπλωμάτες. Εκτός των διπλωματών και της συζύγου του δεν επετράπη σε κανέναν άλλο η είσοδος στο δικαστήριο. Ο Ντενίς Κρίστενσεν συμμετείχε στην δίκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Μέχρι στιγμής ο κατηγορούμενος Κρίστενσεν έχει παραμείνει στην φυλακή 3 χρόνια και ένα μήνα, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η 1 ημέρα προφυλάκισης σε κέντρο κρατουμένων ισοδυναμεί με μιάμιση μέρα ποινής, ο Κρίστενσεν έχει εκτίσει περισσότερα από 4 χρόνια της ποινής του.

“Από την στιγμή της σύλληψης του ο Κρίστενσεν συμπεριφέρονταν και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με σεβασμό στους υπαλλήλους της ανάκρισης και του δικαστηρίου, του Κέντρου κράτησης και στους υπαλλήλους του σωφρονιστικού ιδρύματος Νο 3. Μόνος του διοργάνωσε δωρεάν μαθήματα αγγλικής γλώσσας για τους συγκρατούμενους του και διατηρεί φιλικές σχέσεις με άλλους καταδικασθέντες”, δήλωσε ο δικηγόρος του Κρίστενσεν υποστηρίζοντας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ότι η συμπεριφορά του αυτή συνιστά λόγο για να μετριασθεί η ποινή του.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού συνδέσμου των “Μαρτύρων του Ιεχωβά” Γιαροσλάβ Σιβούλσκι δήλωσε ότι η δικαστής Γκαλίνα Πέτλιτσα, πήρε μια δίκαιη και έντιμη απόφαση.

Η μετατροπή της ποινής του Κρίστενσεν σημαίνει ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιορισμούς, αρκεί να καταβάλλει το πόσο της χρηματικής ποινής που του επεβλήθη.

Στις φυλακές της Ρωσίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται 10 καταδικασθέντες για τις πεποιθήσεις τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά», ενώ 24 άτομα έχουν προφυλακισθεί. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι στη Ρωσία υπάρχουν 172.000 μέλη των “Μαρτύρων του Ιεχωβά”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις