Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία: Αυτή η ατάκα του Πούτιν «κόπηκε» – Δημόσιοι υπάλληλοι οι «ενθουσιώδεις» θεατές

Ρωσία: Αυτή η ατάκα του Πούτιν «κόπηκε» – Δημόσιοι υπάλληλοι οι «ενθουσιώδεις» θεατές

Για στημένη φιέστα του Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει λόγο το BBC, καθώς αναφέρει ότι το κοινό που κατέκλυσε το στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του σήμερα σε μεγάλη φιλοπολεμική φιέστα για την επέτειο των οκτώ ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας και αποθεώθηκε από 90.000 κόσμο μόνο που προσέλευση των ανθρώπων μόνο αυθόρμητη δεν ήταν. Μάλιστα προκάλεσε μυστήριο το απότομο κόψιμο της ομιλίας του Πούτιν από την ρωσική τηλεόραση.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η συμπίπτει η αυτή η εκδήλωση η οποία ήταν για την επέτειο των οκτώ χρόνων για την προσάρτηση της Κριμαίας όπως λέει το δυτικό σύστημα, από την επανένωση της Κριμαίας όπως λένε οι Ρώσοι και γι’ αυτό ονομάζεται κριμαϊκή άνοιξη αυτή η εκδήλωση. Και συμπίπτει με μια άλλη σημαντική εκδήλωση όπως είναι τα γενέθλια του Θεόδωρου Ουσακόφ». ήταν η φράση του Πούτιν που κόπηκε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι εργοδότες ανάγκασαν τους υπαλλήλους τους να δώσουν το παρών στη φιέστα. Πολλοί από τους κρατικούς και δημοσίους υπαλλήλους οδηγήθηκαν από τις υπηρεσίες τους με λεωφορεία απευθείας στο στάδιο.

Οπως γράφει ο δημοσιογράφος του BBC News, Will Vernon, οι περισσότεροι από όσους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση ανέφεραν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

«Μίλησα με δεκάδες από αυτούς που έκαναν ουρά για να μπουν στον χώρο της συγκέντρωσης υπέρ των ενεργειών Κρεμλίνου. Ένας άνδρας που εργάζεται στο μετρό της Μόσχας μου είπε ότι αυτός και άλλοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC και δημοσιεύει τα λόγια του Ρώσου εργαζομένου:

«Θα είμαι εδώ για λίγο και μετά θα φύγω… Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο. Εγώ σίγουρα όχι».

 

 

Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να βγουν φωτογραφίες ή κάλυπταν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένοι όταν μάθαιναν ότι μιλάνε σε δημοσιογράφους.

«Φοιτητές μας είπαν ότι τους είχε δοθεί η επιλογή μιας ημέρας απουσίας από τα μαθήματα εάν παρακολουθούσαν “μια συναυλία”. Μερικοί από τους μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε δεν γνώριζαν καν ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη, εν μέρει, στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία»,τονίζει ο δημοσιογράφος του BBC.

 

Εθνικιστική φιέστα Πούτιν για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στη διεθνή κατακραυγή για τον πόλεμό του στην Ουκρανία με μια φιέστα για την επέτειο των 8 ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η εθνικιστική φιέστα του Πούτιν ξεχείλιζε από κυνισμό με τους πιστούς καλλιτέχνες του καθεστώτος Πούτιν να τραγουδούν αντιπολεμικά τραγούδια σε μια εκδήλωση υπέρ… του πολέμου.

Το πλήθος ζητωκραύγαζε  για τον ηγέτη του με τους περισσότερους να φέρουν είτε στα ρούχα τους, είτε ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους το γράμμα της εισβολής, το περίφημο «Ζ» του πολέμου της Ουκρανίας, το γράμμα που με το οποίο αιματοκυλιέται ο αδερφός λαός στη θάλασσα του Αζόφ.

Ακόμη 100.000 Ρώσοι με σημαίες βρίσκονταν  έξω από το στάδιο και ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στη σκηνή με φόντο το σύνθημα «για ένα κόσμο χωρίς ναζισμό, για τη Ρωσία». Και όπως θα πει, ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Ώμο με ώμο βοηθούν και στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Και, εάν χρειαστεί, σαν πραγματικά αδέλφια προτάσσουν τα στήθη τους για να προστατέψουν ο ένας τον άλλο από τις σφαίρες στο πεδίο της μάχης. Τέτοια ενότητα δεν είχαμε νιώσει εδώ και καιρό» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος βγάζει λόγο σε απευθείας μετάδοση από στάδιο Λουζίνσκι ξαφνικά κόβεται και στη θέση του εμφανίζεται ένα ρωσικό μουσικό συγκρότημα.

Το Κρεμλίνο ανέφερε αργότερα ότι η εκπομπή «διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον διακομιστή».

«Είμαστε μια χώρα και ένας λαός που ζούμε με αξιοπρέπεια και τιμή και με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάμε όλες τις δοκιμασίες» σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις