Κόσμος

Ρωσία: Δημοσιογράφος που επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλακή

Ρώσος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη, επειδή επέκρινε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον 51χρονο Ρομάν Ιβανόφ, που εργαζόταν στο «RusNews».

Ο Ρώσος δημοσιογράφος και μπλόγκερ, Ρομάν Ιβανόφ καταδικάστηκε την Τετάρτη (06.03.2024) σε ποινή φυλάκισης επτά ετών επειδή σε μήνυμά του στα social media ασκούσε κριτική για τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση των εργαζομένων του μέσου «RusNews» στο οποίο εργαζόταν.

Δικαστήριο της μικρής πόλης Καρολιόφ, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έκρινε τον ηλικίας 51 ετών Ιβανόφ ένοχο «για διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό, αναφέρει ανάρτηση του «RusNews» στο Telegram. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών.

O δημοσιογράφος στο προσωπικό του κανάλι στο Telegram είχε γράψει σε μία ανάρτησή του για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα, επικαλούμενος σχετική έκθεση του ΟΗΕ και άρθρα της εφημερίδας The New York Times.

Σε άλλη ανάρτηση ο Ιβανόφ είχε αναφερθεί στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Στο δικαστήριο, όπως γράφει ο ιστοτοπος Mediazona, προσήλθαν περίπου 50 άτομα για να δηλώσουν την υποστήριξή τους προς τον 51χρονο δημοσιογράφο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, οι υποστηρικτές του στους διαδρόμους του δικαστηρίου φώναξαν: «Ρόμα (συντομογραφία του Ρομάν), είμαστε μαζί σου. Δεν είσαι μόνος», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου AFP που βρισκόταν στο δικαστήριο.

Γονάτισε και ζήτησε συγνώμη από τους Ουκρανούς

Η μητέρα του, Άλα Ιβανόβα, η οποία έδωσε συνέντευξη στον Τύπο, έσπευσε να καταγγείλει την ‘κατασκευασμένη’ κατηγορία. «Αγωνιζόταν για τους ανθρώπους, τους βοηθούσε», είπε.

Ο Ιβανόφ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του. « Είμαι δημοσιογράφος και καθήκον μου είναι να παρέχω πληροφορίες στους αναγνώστες. Και αυτές παρέχω. Το αν υπονομεύουν ή δεν υπονομεύουν το κύρος των στρατιωτικών, αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος παίρνει τις πληροφορίες και τις αναλύει» δήλωσε ο Ιβανόφ σε μία από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσία, ενώ 15 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

Κατά την απολογία του ο Ρώσος δημοσιογράφος γονάτισε και ζήτησε συγνώμη από τους Ουκρανούς πολίτες. « Θέλω να ζητήσω συγνώμη απ’ όλους τους Ουκρανούς, στους οποίους η χώρα μας προκάλεσε θλίψη», είπε ο Ιβανόφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιδρύεται το πρώτο «υπερπανεπιστήμιο» στο Ηνωμένο Βασίλειο από το φθινόπωρο του 2026 - Συγχωνεύονται Κεντ και Γκρίνουιτς
Οι φοιτητές δεν θα δουν άμεσες αλλαγές καθώς οι αιτήσεις θα γίνονται ξεχωριστά και τα πτυχία θα απονέμονται είτε στο όνομα του Κεντ είτε του Γκρίνουιτς
Φοιτητές
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τίμησε τους Έλληνες πυροσβέστες: «Είστε έμπνευση για όλους μας» είπε στον υποπύραρχο Νικόλαο Παΐσιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα λόγια της: «Σας ευχαριστώ που τιμάτε τους γενναίους Έλληνες πυροσβέστες μας που στάθηκαν στο πλευρό της Ισπανίας αυτό το καλοκαίρι»
Ο πυροσβέστης Νικόλαος Παΐσιος
1
Νέα βίντεο από τη στυγερή δολοφονία της 22χρονης Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα: Η απάθεια των επιβατών σοκάρει
Επιβάτες αδιάφοροι μπροστά στον θάνατο - Η 23χρονη Ουκρανή πρόσφυγας, Ιρίνα Ζαρούτσκα, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σε τρένο στις ΗΠΑ από έναν άνδρα με βεβαρυμένο παρελθόν
Φρικιαστικό βίντεο από δολοφονία Ουκρανής στη Βόρεια Καρολίνα
8