Κόσμος

Ρωσία: Διυλιστήριο δέχτηκε επίθεση από drones που ήρθαν από την Ουκρανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο κοντά στα σύνορα δέχτηκε επίθεση από δύο drones προερχόμενα από την Ουκρανία.

Την είδηση έκανε γνωστή το διυλιστήριο στη Ρωσία, καθώς από την επίθεση προκλήθηκε μια πύρινη σφαίρα και ένα νέφος μαύρου καπνού που υψώθηκε στον ουρανό, αναγκάζοντας τη μονάδα να διακόψει την λειτουργία της.

Ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί πληθώρα επιθέσεων και βομβαρδισμών, αφότου η Μόσχα έστειλε στρατεύματα της στον πρώην σοβιετικό γείτονα της στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το διυλιστήριο του Νοβοσαχτίσνκ στην περιοχή του Ροστόφ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε την πρώτη επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 08:40 ώρα Ελλάδος, η οποία έπληξε μια μονάδα διύλισης αργού πετρελαίου, προκαλώντας έκρηξη και μια πύρινη σφαίρα.

Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στις 09:23 ώρα Ελλάδος πλήττοντας δεξαμενές αργού πετρελαίου του διυλιστηρίου, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαϊκών προϊόντων στη νότια Ρωσία, αλλά δεν προκλήθηκε πυρκαγιά, ούτε υπήρξαν τραυματίες, ανακοίνωσε το διυλιστήριο.

 

«Ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών από τα δυτικά σύνορα της περιοχής του Ροστόφ, δύο άγνωστου ταυτότητας πτητικές συσκευές έπληξαν τις τεχνολογικές εγκαταστάσεις του Νοβοχαντίνσκ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του διυλιστηρίου, στην οποία προστίθεται ότι «το προσωπικό απομακρύνθηκε και ο τεχνολογικός εξοπλισμός διέκοψε την λειτουργία του για να αξιολογηθούν οι ζημιές».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ροστόφ, Βασίλι Γκόλουμπεφ, δήλωσε ότι το διυλιστήριο διέκοψε την λειτουργία του, και πως τμήματα των δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρέθηκαν στον χώρο του διυλιστηρίου.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάει προς την κατεύθυνση του διυλιστηρίου, που βρίσκεται μόλις σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, πριν σχηματισθεί μια μεγάλη πύρινη σφαίρα, προκαλώντας αναφωνήσεις από όσους βρίσκονταν κοντά στην κάμερα.

 

Το διυλιστήριο είναι δυναμικότητας 7,5 εκατομμύριων τόνων ετησίως και άρχισε να λειτουργεί το 2009.

Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά δεν επηρεάζει τις προμήθειες βενζίνης και ντίζελ που προορίζονται για τους καταναλωτές στην νότια Ρωσία.

Η Ρωσία διερευνά επίσης τα αίτια μιας μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου στην πόλη Μπριάνσκ, 154 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, στα τέλη Απριλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Με «μυστική» επιχείρηση οι Αμερικανοί περνούν καθημερινά εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της «μυστικής» επιχείρησης, περίπου 15 έως 20 τάνκερ διασχίζουν κάθε βράδυ τα Στενά του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα νότιο θαλάσσιο πέρασμα κοντά στις ακτές του Ομάν
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ξανά στη Βρετανία: Το παρασκήνιο της επιστροφής και ο ενθουσιασμός του βασιλιά Καρόλου
Τον Μάιο του 2025 ο πρίγκιπας Χάρι είχε δηλώσει στο BBC την επιθυμία του «να συμφιλιωθεί» με την οικογένειά του, λέγοντας ότι είναι «πραγματικά λυπηρό που δεν μπορώ να δείξω την πατρίδα μου στα παιδιά μου»
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν 7