Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρωσία: δυο παιδιά ανάμεσα στους 19 νεκρούς από την έκρηξη στα Ουράλια

Ρωσία: δυο παιδιά ανάμεσα στους 19 νεκρούς από την έκρηξη στα Ουράλια
Φωτογραφία Reuters

Μια ανείπωτη τραγωδία συγκλονίζει τη Ρωσία: η κατάρρευση πολυώροφης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στην πόλη Μαγκνιτογκόρσκ, στα Ουράλια. Όλα έγιναν την περασμένη Δευτέρα με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δυο παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

Δυο μέρες μετά, οι αρχές στη Ρωσία δεν… ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν η έκρηξη στην πολυκατοικία οφείλεται σε διαρροή αερίου (όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί) ή πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Ένα μυστήριο περιστατικό που έγινε στον ίδιο δρόμο την Τρίτη προκαλεί συνειρμούς, αλλά όλα είναι σε επίπεδο φημών.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα μικρό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλέστηκε το γραφείο της τοπικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει σε σχετική ερώτηση του Reuters.

Ο νεότερος απολογισμός από την έκρηξη στη Ρωσία είναι 19 νεκροί. Οι σοροί τους, μεταξύ των οποίων και δυο παιδιά έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια του πολυώροφου κτιρίου. Άγνωστη παραμένει η τύχη δεκάδων ανθρώπων, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στο Sputnik.

Ρωσία έκρηξη

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους στα ερείπια του κτιρίου, ενώ οι προσπάθειές τους εμποδίζονται από τον κίνδυνο κατάρρευσης. Από την έκρηξη καταστράφηκαν 35 διαμερίσματα, ενώ σε περισσότερα από 10 έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές. Στο 10ώροφο κτίριο ζούσαν περίπου 1.100 άνθρωποι. Η πολυκατοικία χτίστηκε το 1973, επί Σοβιετικής Ένωσης.

Τα αίτια της μερικής κατάρρευσης του κτιρίου εξακολουθούν να ερευνώνται ανακοίνωσε σήμερα (02.01.2019) η Επιτροπή Έρευνας. Διευκρίνισε ότι ερευνά τώρα για πληροφορίες που κάνουν λόγο για δυνατές φωνές που ακούστηκαν στην περιοχή. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη από εκρηκτικά.

Ρωσία έκρηξη

Το “θαύμα” της Πρωτοχρονιάς

Σαν από θαύμα και μετά από σχεδόν 36 ώρες κάτω από τα ερείπια σε συνθήκες ψύχους, ένα βρέφος 10 μηνών ανασύρθηκε ζωντανό. Το «θαύμα» έγινε την Τρίτη, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και από εκείνη τη στιγμή έχει ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου για να καταφέρει το μωρό να κρατηθεί στη ζωή.

Το 10 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο – Φωτογραφία EPA

Σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, το 10 μηνών βρέφος, που άντεξε το δριμύ ψύχος, είναι ο μικρός Ιβάν Φοκίν. Η μητέρα του παιδιού είναι επίσης ζωντανή. Το αγοράκι επέζησε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατά τη διάρκεια της νύχτας που έμεινε στα ερείπια έπεσαν στους τουλάχιστον -27 βαθμούς Κελσίου.

“Τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν κλάματα. Το μωρό σώθηκε χάρη στο λίκνο του και στο γεγονός ότι ήταν τυλιγμένο σε ένα ζεστό κουβερτάκι”, ανέφερε παράλληλα ο κυβερνήτης της περιοχής Τσέλιαμπινσκ Μπόρις Ντουμπρόφσκι.

Δείτε τη συγκλονιστική στιγμή

Το μωρό διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας όπου νοσηλεύεται σε “εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση”, διευκρίνισε παράλληλα το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, σημειώνοντας ότι υποφέρει από “σοβαρά κρυοπαγήματα, ένα τραύμα στο κρανίο και πολλά κατάγματα στα πόδια”.

Το υπουργείο καταλήγει διευκρινίζοντας ότι το μικρό αγοράκι διακομίσθηκε στη Μόσχα για να νοσηλευτεί σε μια από τις καλύτερες παιδιατρικές κλινικές της χώρας, σύμφωνα με το AFP.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις