Κόσμος

Ρωσία: Εισβολή στο σπίτι του ιδρυτή του «Insider» μετά την έρευνα για τον Αλεξέι Ναβάλνι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αστυνομία στη Ρωσία κήρυξε καταζητούμενο τον διευθυντή σύνταξης της ερευνητικής ιστοσελίδας «The Insider», που έχει προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου, και άρχισε έρευνα εναντίον του για παράνομη διέλευση των συνόρων, όπως δήλωσε ο ίδιος και μετέδωσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρομάν Ντομπροχότοφ είναι ιδρυτής του The Insider που φέτος χαρακτηρίστηκε ξένος πράκτορας από τη ρωσική δικαιοσύνη, αφού ερεύνησε τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του 38χρονου Ντομπροχότοφ, όπου βρίσκονταν η σύζυγός του και τα παιδιά του, αλλά και στο σπίτι των γονιών του. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται εκτός Ρωσίας αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το πού είναι.

“Έρευνες πραγματοποιήθηκαν με βάση κατηγορίες για ‘παράνομη διέλευση των συνόρων’. Για μία ακόμη φορά κατέσχεσαν όλα τα τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τώρα θα τα εξετάσουν”, έγραψε ο ίδιος ο Ντομπροχότοφ στο Twitter. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του παράλογες και τόνισε ότι έχει κάθε δικαίωμα να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας.

Τόνισε μάλιστα ότι “πρόκειται προφανώς πρώτον για ένα μέσο προκειμένου να μου ασκήσουν πίεση και δεύτερον για μια προσπάθεια να ανακαλύψουν πού είμαι και τι έρευνες κάνω αυτό το διάστημα”.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Γιούλια Κουζνέτσοβα, την οποία επικαλείται το The Insider, τις έρευνες στο σπίτι του Ντομπροχότοβ πραγματοποίησε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB. Η Κουζνέτσοβα δήλωσε στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό δίκτυο Dojd ότι οι αρχές έχουν περιλάβει τον Ντομπροχότοβ στον κατάλογο με τους καταζητούμενους.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα RBK, ο 38χρονος δημοσιογράφος κατηγορείται ότι πέρασε παράνομα τα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της ουκρανικής επαρχίας Λουχάνσκ μεταξύ της 31ης Ιουλίου και της 1ης Αυγούστου.

Ο ιστότοπος The Insider είχε χαρακτηριστεί τον Ιούλιο “πράκτορας του εξωτερικού” από τη ρωσική δικαιοσύνη.

Ήδη τον Ιούλιο είχαν γίνει έρευνες στο σπίτι του Ντομπροχότοφ όπως και στο σπίτι των γονιών του στο πλαίσιο μιας υπόθεσης “δυσφήμησης” στην οποία εμπλεκόταν ένας Ολλανδός δημοσιογράφος. Η αστυνομία είχε τότε κατασχέσει το διαβατήριό του.

Ο ιστότοπος The Insider είναι γνωστός για τις έρευνες του και έχει κάνει αποκαλύψεις για τις καταγγελλόμενες δηλητηριάσεις των Ρώσων αντιφρονούντων Αλεξέι Ναβάλνι και Βλαντίμιρ Κάρα- Μούρζα, όπως και του συγγραφέα Ντμίτρι Μπικόφ.

Ο Ντομπροχότοφ συμμετέχει εδώ και χρόνια σε κινήματα της αντιπολίτευσης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μασούντ Πεζεσκιάν: Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για συμφωνία – Να μπει τέλος στο «ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη»
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ομάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση πιθανών παραβιάσεων
Ο Πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian
Οι 6 όροι «φωτιά» του Ιράν στις ΗΠΑ για τα Στενά του Ορμούζ - «Ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω, είτε σε πόλεμο είτε σε διαπραγματεύσεις»
«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ανοίξουν» προειδοποιεί ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ
Εμπορικά πλοία καθηλωμένα στα Στενά του Ορμούζ 14
CNN: Διπλωματική έξοδο των ΗΠΑ από τον πόλεμο με το Ιράν ζητά ο κορυφαίος στρατηγός του Τραμπ
Ο πόλεμος έχει φτάσει σε σημείο όπου πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ συμφωνούν με τον στρατηγό Κέιν ότι «η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS