Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία – Εκλογές: Το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν κερδίζει πάνω από τα 2/3 των βουλευτικών εδρών

Ρωσία – Εκλογές: Το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν κερδίζει πάνω από τα 2/3 των βουλευτικών εδρών
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως κέρδισε πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών στις ρωσικές εκλογές, διατηρώντας έτσι την ενισχυμένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη για να τροποποιεί το Σύνταγμα χωρίς να χρειάζεται στήριξη από άλλους σχηματισμούς.

Ο Αντρέι Τούρτσακ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και χαιρέτισε μια «φανερή και καθαρή» νίκη, παρά τις πολλές κατηγορίες για νοθεία που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία έπειτα από μήνες καταπίεσης είχε αποκλεισθεί από τις εκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στο 85% των εκλογικών τμημάτων, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρισκόταν στο 49,76%, μπροστά από τους κομμουνιστές (19,61%).

Το αποτέλεσμα αυτό, που δεν είναι οριστικό, σηματοδοτεί μια οπισθοχώρηση σε σχέση με το 2016, όταν η Ενωμένη Ρωσία είχε εξασφαλίσει το 54% των ψήφων. Το κόμμα είχε εκλέξει τότε 334 βουλευτές.

Ο Τούρτσακ δήλωσε επίσης πως το κόμμα Ενωμένη Ρωσία κέρδισε και στις 39 περιφέρειες στις οποίες ανανεώθηκαν οι περιφερειακές συνελεύσεις.

Η κίνηση του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά της μαζική εκλογική νοθεία στη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και κατά την καταμέτρηση.

Η Ενωμένη Ρωσία δεν μπορεί πάντως να υποστηρίξει πως κέρδισε την καρδιά των Ρώσων, καθώς εμπιστοσύνη στο κόμμα αυτό δήλωσε πως έχει ποσοστό μικρότερο του 30% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το κρατικό κέντρο δημοσκοπήσεων VTsIOM.

Το κόμμα υπονομεύουν υποθέσεις διαφθοράς και η πτώση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.

Πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κίνηση του Ναβάλνι τέθηκε υπό απαγόρευση για εξτρεμισμό και οι υποστηρικτές του αποκλείσθηκαν από τις εκλογές.

Αυτοί οι τελευταίοι έκαναν έκκληση για «έξυπνη ψήφο», δηλαδή να ψηφιστούν οι υποψήφιοι, εν γένει κομμουνιστές, που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ενοχλήσουν αυτούς της Ενωμένης Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους αντιπολιτευομένους, η επιτυχία αυτής της στρατηγικής αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της καταμέτρησης, σε βαθμό που οι αρχές αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε μαζική νοθεία.

Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία

Στο μεταξύ, ο αυταρχικός ηγέτης της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε περισσότερο από το 99% των ψήφων στις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές στη Ρωσία, ανέφεραν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Πρώην αυτονομιστής που έγινε στη συνέχεια πιστός στο Κρεμλίνο, ο Καντίροφ διοικεί την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή εδώ και σχεδόν 15 χρόνια καλλιεργώντας την προσωπολατρία γύρω από την οικογένειά του.

Σήμερα το πρωί, μετά την καταμέτρηση λίγων περισσότερων από το 50% των ψήφων, είχε συγκεντρώσει το 99,6%, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η ρωσική αντιπολίτευση κατήγγειλε σήμερα μαζική νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα του Κρεμλίνου να διεκδικεί μια ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών, έπειτα από μια ψηφοφορία από την οποία αποκλείστηκαν οι επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ραμζάν Καντίροφ συγκεντρώνει ποσοστά που είθισται να πλησιάζουν το 100% σε αυτή τη μικρή ρωσική δημοκρατία με μουσουλμανική πλειοψηφία. Στις εκλογές του 2016, είχε εξασφαλίσει το 97,9% των ψήφων.

Το καθεστώς του κατηγορήθηκε από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αναρίθμητους εκβιασμούς, όπως εξωδικαστικές εκτελέσεις καθώς και καταστολή των αντιπάλων του και σεξουαλικών μειονοτήτων.

Προσκείμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο 44χρονος Ραμζάν Καντίροφ κυβερνά χωρίς αντίπαλο στην Τσετσενία, μια συντηρητική δημοκρατία του Καυκάσου που σπαράχθηκε από δύο αυτονομιστικές συγκρούσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Επιβλήθηκε στην εξουσία με βαναυσότητα και με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, μετά τη δολοφονία του πατέρα του Άχμαντ σε βομβιστική επίθεση το 2004.

Στην Τσετσενία, τα πορτρέτα των Καντίροφ, πατέρα και γιου, καθώς και του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται παντού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις