Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ρωσία: Εκτόξευσε τον «Σατανά», που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές – Πούτιν: «Τροφή για σκέψη σε όσους μας απειλούν»

Ρωσία: Εκτόξευσε τον «Σατανά», που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές – Πούτιν: «Τροφή για σκέψη σε όσους μας απειλούν»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε δοκιμαστικά τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, γνωστό στη Δύση ως «Σατανά 2».

Η στιγμή που ανακοινώνεται η δοκιμή του πυραύλου κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Κι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να το καταστήσει σαφές, λέγοντας πως η επιτυχημένη εκτόξευση, από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας, θα «προσφέρει τροφή για σκέψη σε όσους απειλούν τη Ρωσία».

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εκτόξευσης – πάντα σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης – ειπώθηκε πως ο πύραυλος Sarmat έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.

«Το νέο πυραυλικό σύστημα έχει τα υψηλότερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι ικανό να ξεπεράσει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν έχει ανάλογό του σε όλο τον κόσμο και δεν θα έχει για πολύ ακόμη», ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Sarmat είναι ένας νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τον οποίο η Ρωσία αναμένεται να αναπτύξει με δέκα ή περισσότερες κεφαλές σε κάθε έναν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας:

 

https://twitter.com/mod_russia/status/1516802190177886209?s=20&t=aDdwqV2SkqR0Mb_ymlnoig

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανακοίνωσε: «Οι στόχοι της εκτόξευσης επιτεύχθηκαν πλήρως. Οι προγραμματισμένες προδιαγραφές απόδοσης επιβεβαιώθηκαν σε όλες τις φάσεις της πτήσης».

Πρόσθεσε ότι ένα σύνταγμα των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας που σταθμεύουν στην επικράτεια του Κρασνογιάρσκ ετοιμάζεται να οπλιστεί με τον νέο πύραυλο.

 

Τι είναι ο Sarmat

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ‘ επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

Πηγή: Με πληροφορίες από OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις