Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρωσία: Επιχειρείν; Ούτε για αστείο!

Ρωσία

Το 71% των επιχειρηματιών στην Ρωσία θεωρούν ότι στην χώρα τους… κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι προϋποθέσεις αναφορικά με το επιχειρείν.

Το 71% των Ρώσων επιχειρηματιών εκτιμούν ότι οι προϋποθέσεις στην Ρωσία για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι ευνοϊκές, ωστόσο δεν προτίθενται σε ποσοστό 76% να εγκαταλείψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Επίσης το 51% θεωρεί ότι η κατάσταση τα επόμενα πέντε χρόνια θα επιδεινωθεί. Την εικόνα αυτή έδωσε ο αρμόδιος διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) Κιρίλ Ρόντιν παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας με τίτλο «Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ρωσία: ματιά από τα μέσα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 11-17 Ιουνίου και στην οποία συμμετείχαν 500 επιχειρηματίες.

Η έρευνα στην Ρωσία

Ο Κιρίλ Ρόντιν διευκρίνισε ότι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, είναι το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων πολιτών (81%), η διαφθορά (72%) και το κόστος της ενέργειας (71%). Παράλληλα θεωρούν ότι το επίπεδο ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, η σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας και η πρόσβαση στην δανειοδότηση, επηρεάζουν θετικά το επιχειρηματικό κλίμα.

Ωστόσο παρά τις γενικές αυτές διαπιστώσεις, το 80% θεωρεί ότι το κράτος δεν δίνει επαρκή προσοχή στην υιοθέτηση μέτρων για την στήριξη των εποιχειρήσεων, αλλά παρότι υπάρχει μια τέτοια εκτίμηση το 76% δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα έπρεπε να επιλέξουν, θα επέλεγαν να έχουν την δική τους επιχείρηση.

Το 15% θεωρεί ότι το κράτος στηρίζει ενεργά τους επιχειρηματίες, το 27% ότι στην χώρα υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα και το 20% πως οι προϋποθέσεις αυτές θα βελτιωθούν μελλοντικά.

Οι ρώσοι επιχειρηματίες, στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβάνουν εκτός από το βιοτικό επίπεδο, την διαφθορά, τις τιμές στην ενέργεια και το νομοθετικό πλαίσιο της δικαιοσύνης που αφορά την λειτουργία των επιχειρήσεων. Το 62% των Ρώσων επιχειρηματιών, δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας του δικαστικού συστήματος και την νομοθεσία που αφορά την προστασία των κατόχων ιδιοκτησίας, το 62% από το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και το 63% από το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα στατιστικά

Οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι για τους Ρώσους επιχειρηματίες ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά (47%) , η πολιτική σταθερότητα (35%) και η πρόσβαση στην δανειοδότηση (28%) .

Ως πλέον πιθανούς κινδύνους για το επιχειρείν οι Ρώσοι επιχειρηματίες θεωρούν τη μείωση της ζήτησης σε είδη και υπηρεσίες (72%), την αύξηση της φορολογίας (70%) τις απρόβλεπτες αλλαγές στην νομοθεσία (64%), τα προβλήματα που δημιουργούν οι παρεμβάσεις των αρχών ασφαλείας (41%) και τι πιθανότητες της εξαναγκαστικής αρπαγής της επιχείρησης (25%).

Το 52% των επιχειρηματιών φοβούνται ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον της δικαιοσύνης εξαιτίας τη έλλειψης βελτιώσεων του δικαστικού συστήματος και του χαμηλού ποσοστού αποφάσεων που να τους δικαιώνουν.

Το λιγότερο που φοβούνται οι Ρώσοι επιχειρηματίες είναι η χρεοκοπία και η αποσταθεροποίηση της οικονομίας (20%) όπως και την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης (22%)

Το 10% δήλωσε ότι θεωρεί ότι το καλύτερο business plan για τα επόμενα τρία χρόνια είναι να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να κλείσουν την επιχείρηση τους, το 33% σχεδιάζουν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στα ίδια επίπεδα, το 26% να εξελίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα με κατεύθυνση την ταχύτερη απόδοση και το 23% θέτουν ως προτεραιότητα να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

Πηγές: TASS, Interfax, VISIOM

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις