Κόσμος

Ρωσία: Έβαλαν φωτιά στα γυρίσματα ταινίας για τον τελευταίο τσάρο

Φωτιά σε στούντιο γυρισμάτων ταινίας στην Αγία Πετρούπολη έβαλαν σήμερα άγνωστοι. Το στούντιο ανήκει σε σκηνοθέτη ο οποίος αυτόν τον καιρό δημιουργεί μια ταινία με θέμα την ερωτική σχέση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας με μια μπαλαρίνα, η οποία έχει καταδικαστεί από την εκκλησία και άλλες συντηρητικές οργανώσεις.

Οι δράστες πέταξαν μια βόμβα μολότοφ από ένα παράθυρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και μεταξύ άλλων εταιρειών στεγάζει και το στούντιο του Αλεξέι Ουτσίτελ.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του κτιρίου που ανήκει σε μια άλλη κινηματογραφική εταιρεία, τη Lendok.

Η ταινία “Ματίλντα” του Ουτσίτελ αφηγείται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β΄ (πριν από τη στέψη του) με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκα.

Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας, με το σκεπτικό ότι “αμαυρώνει τη φήμη του τελευταίου τσάρου”.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακηρύξει άγιο τον Νικόλαο Β΄ ο οποίος εκτελέστηκε, ο οποίος εκτελέστηκε κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης για τα όσα είχε διαπράξει απέναντι στον Ρωσικό λαό.tsaros nikolaos

“Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο κίνητρο (για την επίθεση) εκτός ότι ήταν μια αντίδραση στην ταινία «Ματίλντα»” του Αλεξέι Ουτσίτελ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διευθυντής του στούντιο Lendok Αλεξέι Τέλνοφ. “Είναι θαύμα που δεν προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά”, προσέθεσε.

Από την επίθεση, εκτός από τα παράθυρα, κάηκε και ένα περβάζι παραθύρου στην αίθουσα συναυλιών και συνεδρίων της εταιρείας του Τέλνοφ.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Αγίας Πετρούπολης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση.

Η ταινία του Ουτσίτελ πρόκειται να προβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Ποκλόνσκαγια, που είναι μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να μην επιτρέψουν την προβολή της ταινίας γιατί “προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών”.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε σήμερα από τις αρχές να προστατεύσουν τους θεατές της ταινίας του. Ο Ουτσίτελ τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ και τον διευθυντή της υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και ζήτησε να φροντίσουν για την ασφάλεια των αιθουσών όπου θα προκληθεί η “Ματίλντα”.

“Σήμερα, προσπάθησαν να πυρπολήσουν το Lendok και αύριο θα κάψουν κινηματογραφικές αίθουσες, απλοί θεατές θα τραυματιστούν”, σχολίασε. Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό σταθμό Dojd, ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας, την αστυνομία και κάθε αρμόδιο να φροντίσει για να σταματήσουν αμέσως “αυτές οι παράνομες και επιθετικές ενέργειες”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία