Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρωσία: Η Εκκλησία θα σταματήσει να ευλογεί τα πυρηνικά όπλα και τα μαζικής καταστροφής

Ρωσία: Η Εκκλησία θα σταματήσει να ευλογεί τα πυρηνικά όπλα και τα μαζικής καταστροφής
photo Reuters

Οι ιερείς στη Ρωσία θα πρέπει να αποφεύγουν να ευλογούν τα πυρηνικά όπλα ή άλλα οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής.

Όπλα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συζητά η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρωσία.

Τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί στενά με το υπουργείο Άμυνας. Ρώσοι ιερείς εμφανίζονται συχνά σε φωτογραφίες να αγιάζουν υποβρύχια, βαλλιστικούς πυραύλους, διαστημόπλοια Soyuz και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι τελετές αυτές ωστόσο θα σταματήσουν αν εγκριθεί η πρόταση μιας Επιτροπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία. «Η ευλογία των στρατιωτικών όπλων δεν αντικατοπτρίζει την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέρεται στο έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Πατριαρχείου. Η ευλογία ή ο αγιασμός όπλων που μπορούν να σκοτώσουν «απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων» πρέπει να αποκλειστεί από την ιερατική πρακτική, προστίθεται στο κείμενο.

Η πρόταση θα τεθεί υπό συζήτηση μέχρι την 1η Ιουνίου, με τη συμμετοχή και των απλών πολιτών.Σε μια κίνηση που συμβολίζει τους στενούς δεσμούς της εκκλησίας με τον στρατό στη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις χτίζουν τον δικό τους, τεράστιο καθεδρικό ναό σε ένα στρατιωτικό θεματικό πάρκο έξω από τη Μόσχα. Η εκκλησία αυτή, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένας από τους ψηλότερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις