Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Η φιέστα του Πούτιν για την προσάρτηση Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια

Ρωσία: Η φιέστα του Πούτιν για την προσάρτηση Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια

Μια μέρα ιστορική (και θλιβερή) γιατί η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλάζει με το έτσι θέλω τα σύνορα και προσάρτησε περιοχές της Ουκρανίας. Η ιστορία της Κριμαίας επαναλαμβάνεται με το Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. 

Η υπογραφή της προσάρτησης από τη Ρωσία των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας ήρθε στη σκιά των “δημοψηφισμάτων” που διοργάνωσαν οι εντεταλμένοι από τη Μόσχα αλλά και λίγες ώρες μετά τη νέα σφαγή αμάχων, με την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στη Ζαπορίζια όπου σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά. 

Η τελετή προσάρτησης έγινε ενώ η Ρωσία δεν ξέρει ακόμη αν Χερσώνα και Ζαπορίζια, τις οποίες δεν ελέγχει εντελώς, θα προσαρτηθούν ολόκληρες ή που θα είναι τα σύνορά τους!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης λίγα λεπτά αφού ανακοίνωσε ότι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας προσαρτώνται στην Ρωσία έπειτα από «δημοψηφίσματα».

Κατά την ομιλία του από το Κρεμλίνο ενώπιον εκατοντάδων μελών του πολιτικού προσωπικού της Μόσχας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα νέα εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Οι κάτοικοι των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που προσαρτά η Ρωσία θα είναι «πολίτες μας για πάντα», δήλωσε επίσης.

«Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του με περισσό θράσος ο Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να διαπραγματευθεί.

«Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι Αγγλοσάξωνες ανατίναξαν το Nord Stream 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε επίσης ευθέως τις δυνάμεις, όπως είπε, των«Αγγλοσαξώνων» για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ» δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι αυτοί οργάνωσαν τις εκρήξεις στον διεθνή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Δείτε όλη την φιέστα

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα σχέδια υπαγωγής τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, ένα τεχνικό βήμα προς την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών αυτών.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα όπως τα χαρακτηρίζει σε τέσσερις εν μέρει ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές της Ουκρανίας –το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια– και είπε πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι κάτοικοι τάχθηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις