Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η Ρωσία προσαρτά περιοχές από την Ουκρανία αλλά δεν ξέρει τα σύνορά τους – Παραδοχή Κρεμλίνου

Η Ρωσία προσαρτά περιοχές από την Ουκρανία αλλά δεν ξέρει τα σύνορά τους – Παραδοχή Κρεμλίνου

Η επέλαση των ουκρανικών δυνάμεων χαλάει τη φιέστα τη Ρωσίας για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια). Ακόμη περισσότερο, όμως, τη χαλάει η παραδοχή του Κρεμλίνου ότι δεν ξέρει τα… σύνορα για τις δυο τελευταίες!

Σχεδόν μια ώρα πριν από το σόου που ετοιμάζει η Ρωσία για την προσάρτηση εδαφών από την Ουκρανία, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι μένει ακόμη να αποσαφηνισθεί αν θα προσαρτηθεί το σύνολο των ουκρανικών περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή!

«Σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, πρέπει να αποσαφηνισθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν από την τελετή κατά την διάρκεια της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισημοποιήσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Οι δύο άλλες περιοχές, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα προσαρτηθούν στο σύνολό τους, μετά την αναγνώριση από την Μόσχα της κυριαρχίας των αντίστοιχων φιλορωσικών αυτονομιστικών καθεστώτων στο τέλος του Φεβρουαρίου, μόλις πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αχόρταγος κατακτητής ο Πούτιν – Προσαρτά και εδάφη της Ουκρανίας που δεν κατέχει!

Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for the Study of War, η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια, ενώ το 88% της έκτασης της Χερσώνας και η ομώνυμη πρωτεύουσά της βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περικυκλωμένες εν μέρει» στην πόλη Λιμάν από τον ουκρανικό στρατό

Αν και η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ, δεν έχει τον έλεγχο παρά επί του 60% της επαρχίας του Ντόνετσκ. Όταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντόνετσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί». Ολόκληρη η επαρχία του Ντόνετσκ θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις