Κόσμος

Ρωσία: Η οικονομία οδεύει στη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει η οικονομία της Ρωσίας ως απόρροια της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. Την εκτίμηση κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν λέγοντας πως η ρωσική οικονομία οδεύει προς συρρίκνωση κατά περισσότερο από 10% το 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η οικονομία της Ρωσίας είναι αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους της, αφού η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις για να τιμωρήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών εργάζονται αυτή τη στιγμή επί νέων προβλέψεων, δήλωσε ο Κουντρίν, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η επίσημη πρόβλεψη θα είναι για συρρίκνωση πάνω από 10% περίπου», δήλωσε ο Κουντρίν, που θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών του Πούτιν από το 2000 έως το 2011, όπως μετέδωσε το RIA.

Οι προηγούμενες προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης τοποθετούσαν την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 3% φέτος, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 4,7% το 2021.

Πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% έως 15% φέτος.

Μια συρρίκνωση κατά 10% θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε αυτό τον μήνα ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 11,2% φέτος.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters στα τέλη Μαρτίου προέβλεψαν κατά μέσο όρο συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2022 κατά 7,3%, προβλέποντας αύξηση του πληθωρισμού σχεδόν στο 24%, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1999.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Paramount σε διακανονισμό με 12 πολιτείες των ΗΠΑ και ένα βήμα πιο κοντά σε συγχώνευση με την Warner Bros έναντι 110 δισ. δολαρίων
Ένας διακανονισμός με τις πολιτείες θα βοηθήσει την Paramount να αποφύγει μια «χρονική χρέωση» 7 εκ. δολαρίων την ημέρα που οφείλει στους μετόχους της WBD για κάθε ημέρα που η συμφωνία δεν ολοκληρώνεται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου
Warner Bros
Ποιες είναι οι δημοσιογράφοι που απέκλεισε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο – CBS, NBC, ABC και Fox σταματούν τη δημοσιογραφική κάλυψη του Αμερικανού προέδρου
«Ντόμινο» εξελίξεων μετά την απόφαση να αποκλειστούν οι τρεις δημοσιογράφοι των μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων - «Παραβιάζει τα δικαιώματά τους βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ να καλύπτουν δημοσιογραφικά τον Αμερικανό πρόεδρο»
AP Photos
Εντοπίστηκαν δύο οβίδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον βυθό της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
Μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί μεταλλικές κατασκευές, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, βάρκες, ελαστικά οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων, κάδοι απορριμμάτων, οικιακές συσκευές από τον βυθό της Παμβώτιδας
Λίμνη Παμβώτιδα