Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρωσία: Η πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος, Εκατερίνα Ντουντσόβα, θέλει να διεκδικήσει την προεδρία από τον Πούτιν

Ρωσία: Η πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος, Εκατερίνα Ντουντσόβα, θέλει να διεκδικήσει την προεδρία από τον Πούτιν

Μια 40χρονη διαζευγμένη, πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος της Ρωσίας και μητέρα τριών παιδιών θέλει να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του Βλαντιμίρ Πούτιν και να είναι υποψήφια για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2024.

Η Εκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία θέλει να σταθεί απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να είναι υποψήφια πρόεδρος της Ρωσίας στις επικείμενες εκλογές, έχει απόψεις τελείως αντίθετες με εκείνες του ηγέτη της χώρας.

Η πιθανή υποψήφια για την προεδρία της Ρωσίας λέει ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να προχωρήσει σε σημαντική μεταρρύθμιση για να αναστείλει τη διολίσθηση προς μια νέα εποχή «διαίρεσης με συρματοπλέγματα» ανάμεσα στη χώρα και στη Δύση.

Σχεδόν 32 χρόνια από τότε που η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 γέννησε ελπίδες ότι η Ρωσία θα μετατρεπόταν σε μια ανοιχτή δημοκρατία, η 40χρονη Εκατερίνα Ντουντσόβα μιλάει στο Reuters από την Μόσχα και δηλώνει φοβισμένη.

Παραδέχτηκε ότι φοβάται

Ο φόβος είναι παρών, αλλά είναι συνειδητός“, λέει η Εκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την επιθυμία της να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2024.

“Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος έκανε αυτό το βήμα θα φοβόταν, αλλά δεν πρέπει να νικήσει ο φόβος“, τονίζει.

Η Εκατερίνα Ντουντσόβα εξηγεί ότι επιλέγει προσεκτικά τα λόγια της δεδομένων των νόμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη όσων επικρίνουν αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και λέει ότι έχει δεχτεί προειδοποίηση να μην μιλάει πολύ σε ξένους ανταποκριτές.

Διαζευγμένη πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών, η Εκατερίνα Ντουντσόβα αρνήθηκε, εξαιτίας της ρωσικής νομοθεσίας, να χρησιμοποιήσει τη λέξη “πόλεμος” για να περιγράψει την αιματηρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Αργά ή γρήγορα κάθε ένοπλη σύγκρουση τελειώνει και ελπίζω ότι θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ με αυτό που γίνεται. Αλλά η κούραση δεν εκφράζεται”.

Η Εκατερόνα Ντουντσόβα αρνήθηκε να περιγράψει πώς θα ήταν μια πιθανή ειρήνη.

Χρειάζεται 300.000 υπογραφές για να είναι υποψήφια

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου και σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα νικήσει. Εκείνη χρειάζεται να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές για να της επιτραπεί να είναι υποψήφια. Τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης την αγνοούν.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τις εκλογές δημοκρατικό φύλλο συκής αυτού που θεωρούν διεφθαρμένη δικτατορία της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέτοιου είδους εκλογές, υποστηρίζουν, συγκεντρώνουν συχνά αδύναμους υποψηφίους ως πρόσχημα ότι υπάρχει συναγωνισμός.

Υποστηρικτές του Πούτιν απορρίπτουν αυτή την ανάλυση επικαλούμενοι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του ξεπερνάει το 80%. Διατείνονται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποκαταστήσει την τάξη και μέρος της ρωσικής αίγλης που είχε χαθεί κατά το χάος της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ερωτηθείσα ποια είναι η γνώμη της για τον Πούτιν, η Εκατερίνα Ντουντσόβα γελάει νευρικά.

“Δεν σκέφτομαι τον Πούτιν”, απαντάει. “Όταν κάποιος βρίσκεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία και οι Ρώσοι είναι ο Πούτιν και αυτό δεν είναι σωστό. Δεν υποστηρίζω τη συλλογική ενοχή”, λέει σχετικά με τον πόλεμο.

“Η απόφαση δεν ελήφθη από όλους τους πολίτες αυτής της χώρας”, εξηγεί η ίδια.

“Δεν είμαι πράκτορας της CIA”

Η Εκατερίνα Ντουντσόβα λέει ότι δεν είναι πιόνι που χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει τις εκλογές και ευελπιστεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος. Αρνείται κάθε σχέση με το Κρεμλίνο.

Όχι το Κρεμλίνο, όχι οι ολιγάρχες και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτοί δεν με στηρίζουν“, λέει.

Ερωτηθείσα για την εθνικιστική κριτική ότι πολλοί υποστηρικτές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη Ρωσία είναι πράκτορες της Δύσης που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη Ρωσία, απάντησε: “Δεν είμαι πράκτορας της CIA“. Μάλιστα σχολιάζει ότι ευτυχώς δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί “ξένος πράκτορας” από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Αγαπώ τη χώρα μου”, λέει η Εκατερίνα Ντουντσόβα, η οποία γεννήθηκε στην πόλη Κράσνογιαρσκ της Σιβηρίας και ζει την επαρχιακή πόλη Ρζχεβ της περιφέρειας Τβερ.

Εισαγγελείς την κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν για τις πολιτικές της απόψεις, ανάμεσά τους και για τον “πόλεμο και την ειρήνη”. Κρυφογελάει όταν την ρωτούν για ένα διαδικτυακό ρωσικό άρθρο που την αποκαλεί “Αικατερίνη III” και αναφέρει ότι ήρωές της είναι η Ίντιρα Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους μεταξύ των οποίων και ο Αλεξέι Ναβάλνι. Οι προτάσεις της για να απαλλαγεί η χώρα από την αυταρχική μετασοβιετική διακυβέρνηση του Πούτιν και τον κενό πατριωτισμό και για να χορηγηθούν εξουσίες στο κοινοβούλιο θα προκαλούσε σεισμό στη Ρωσία.

Όπως εξηγεί η ίδια, οι σκληροπυρηνικοί στη Δύση και στη Ρωσία θα χαίρονταν να δουν την χώρα της να απομονώνεται.

“Καθημερινά γίνεται σαφές ότι οι νόμοι θα γίνουν αυστηρότεροι και ότι θα υπάρχουν όλο και λιγότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Υπάρχει πράγματι η αίσθηση ότι έχουμε απομονωθεί πλήρως και ότι είμαστε έτοιμοι να υψώσουμε το συρματόπλεγμα”, καταλήγει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις