Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Ημέρα πένθους η αυριανή για τα θύματα της πολυκατοικίας που κατέρρευσε

Ρωσία - κατάρρευση πολυκατοικίας

Η περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ στη Ρωσία πενθεί τα θύματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται υπό θερμοκρασία -23 βαθμών!

Η αυριανή ημέρα  θα είναι ημέρα πένθους για τα θύματα από την κατάρρευση μεγάλου τμήματος δεκαώροφης πολυκατοικίας, στην πόλη Μαγκνιτογκόρσκ των νότιων Ουραλίων στη Ρωσία, σύμφωνα με επίσημη διαταγή του τοπικού περιφερειάρχη Μπόρις Ντουμπρόβσκι.

“Ανακοινώνω ότι η 2α Ιανουαρίου 2019, θα είναι ημέρα πένθους στην περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ,” ανέφερε σχετικά η διαταγή.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες – καθώς το θερμόμετρο δείχνει 23 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν! – οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση τυχόν επιζώντων, στα ερείπια της πολυκατοικίας.

“Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται”, τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του παραρτήματος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων στη Ρωσία. Για αυτή κινητοποιήθηκαν 955 άνθρωποι και 230 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αεροσκαφών για τη μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού.

Μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι υπάρχει κίνδυνος νέας κατάρρευσης στον τόπο της καταστροφής. “Ενδέχεται να καταρρεύσει κι άλλο τμήμα του κτιρίου”, τόνισε και πρόσθεσε πως η προσπάθεια να απομακρυνθούν τα συντρίμμια επίσης συνεχίζεται.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, από τους οποίους ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παραμένει ακόμη άγνωστη η τύχη 35 ως 40 ενοίκων της πολυκατοικίας.

Η Επιτροπή Έρευνας στη Ρωσία θεωρεί ότι την καταστροφή προκάλεσε έκρηξη στις σωληνώσεις της παροχής φυσικού αερίου στο κτίριο. Ζημιές υπέστησαν 48 διαμερίσματα.

Έχουν υπάρξει αρκετά παρόμοια δυστυχήματα στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των πεπαλαιωμένων υποδομών και της πλημμελούς τήρησης των μάλλον ανεπαρκών κανόνων ασφαλείας ως προς τη χρήση φυσικού αερίου. Το 2015, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν έκρηξη αερίου προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικία στο Βόλγκογκραντ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τον τόπο του δυστυχήματος στη Μαγκνιτογκόρσκ, μια πόλη 400.000 κατοίκων 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Είχε “ειδοποιηθεί αμέσως” για το δυστύχημα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κι έδωσε εντολή στη Βερόνικα Σκβόρτσοβα, υπουργό Υγείας της κυβέρνησής του, να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος για να συντονίσει το έργο των σωστικών συνεργείων, πριν πάει εκεί και ο ίδιος το απόγευμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις