Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία – ΗΠΑ: Νέα ένταση μεταξύ Πούτιν – Τραμπ!

Ρωσία

– Αντίποινα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Ρωσία!
– Οι ΗΠΑ διατάζουν το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο
– Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση του Τραμπ σε παρόμοιες κυρώσεις που επέβαλε ο Πούτιν τον περασμένο μήνα
– Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ
– Όλο το χρονικό της έντασης

Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν. ΗΠΑ και Ρωσία. Ξανά στα μαχαίρια οι δύο χώρες με τις εκατέρωθεν κυρώσεις να μην σταματούν!

ΗΠΑ

ΗΠΑ – Ρωσία… reloaded! Αντίποινα του Τραμπ στον Πούτιν!

Ήταν 28 Ιουλίου του 2017, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιδρούσε στις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μειώσει σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία. Η προθεσμία που είχε δοθεί ήταν… αύριο! Είχαν, δηλαδή, οι ΗΠΑ περιθώριο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για τις “επιταγές” του “τσάρου”.

Μια ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, λοιπόν, ο Τραμπ… απάντησε! Σύμφωνα με όσα αναφέρει το rt.com, οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο.

Η “διαταγή” για… λουκέτο περιλαμβάνει επίσης δύο ακόμη κτίρια σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη. Η προθεσμία που έδωσε ο Τραμπ είναι μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το State Department. Η ενημέρωσε ανέφερε πως η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις του Πούτιν…

Και κάπως έτσι οι πολύπαθες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαταράσσονται για μία ακόμη φορά. Και μάλιστα ενώ το… πιάτο του Τραμπ είναι γεμάτο. Γεμάτο με προβλήματα, με προεξέχουσα την ένταση με την Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δείτε εδώ το έγγραφο που έχει δημοσιεύσει το rt.com

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλσε με τον αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, του εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον. Την ανακοίνωση έκανε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον κάλεσε τον Λαβρόφ για να τον ενημερώσει ότι επιπλέον περιορισμοί των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ανακοινωθούν και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτών.

«Ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Γενικός Πρόξενος Σεργκέι Πετρόφ με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει από κοινού Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο θα έχει επιπτώσεις από κοινού σε Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Πετρόφ.

Το χρονικό της έντασης

Όπως προαναφέραμε, τον περασμένο Ιούλιο το αμερικανικό Κογκρέσο θεσμοθέτησε με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Τραμπ

Η Ρωσία τότε αντέδρασε. Εκτός από όσα προαναφέραμε σχετικά με την μείωση προσωπικού της πρεσβείας και των προξενείων της στη Ρωσία, ζητούσε επίσης από την 1η Αυγούστου  (σ.σ. του 2017) την αναστολή της χρήσης από την αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα μιας εξοχικής κατοικίας που διαθέτει στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως και των αποθηκών που βρίσκονται στην βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Η μοναδική αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, τότε, ήταν… διπλωματική. Είχε έρθει από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Μόσχα, Τζον Τεφτ. Εκείνος είχε εκφράσει «τη βαθειά του απογοήτευση και την κατηγορηματική του αντίθεση για τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα».

Πούτιν

Πέρα από την διπλωματική οδό, όμως, σήμερα δόθηκε απάντηση και από την… πολιτική, με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ. Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ για τα όσα έχουν προηγηθεί.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις