Κόσμος

Ρωσία: «Καμπανάκι» για την οικονομία από την κεντρική τράπεζα – «Δεν επιβιώνουμε με αποθεματικά»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, περιέγραψε με «μελανά χρώματα» το μέλλον της ρωσικής οικονομίας, λέγοντας πως δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

Στην πιο σημαντική της ομιλία για την οικονομία από τότε που η Ρωσία έστειλε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.

«Η περίοδος κατά την οποία η οικονομία μπορεί να ζήσει με αποθέματα είναι ορισμένη. Και ήδη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο μπαίνουμε σε μια περίοδο διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και αναζήτησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων», δήλωσε.

Οι κυρώσεις είχαν επηρεάσει κυρίως τη χρηματοπιστωτική αγορά, «αλλά τώρα θα αρχίσουν να επηρεάζουν ολοένα και πιο πολύ την οικονομία», δήλωσε. «Τα βασικά προβλήματα θα συνδέονται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές και την επιμελητεία του εξωτερικού εμπορίου και στο μέλλον με τους περιορισμούς στις εξαγωγές».

Η ίδια δήλωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν.

«Οι ρωσικές μεταποιητικές εταιρίες θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους, επιμελητεία, ή να στραφούν στην παραγωγή προϊόντων προηγούμενων γενιών», είπε η κεντρική τραπεζίτης.

Οι εξαγωγείς θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέους εταίρους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σε επίπεδο επιμελητείας και «όλα αυτά θα χρειαστούν χρόνο», είπε η Ναμπιούλινα.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα εξετάζει το να καταστήσει περισσότερο ευέλικτη την πώληση ξένου συναλλάγματος που έχουν ως έσοδα οι εξαγωγικές εταιρίες, δήλωσε η ίδια, και παράλληλα την έκδοση ψηφιακού ρουβλίου προκειμένου οι Ρώσοι να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ ψηφιακών πορτοφολιών.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πιλοτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το σχέδιο αυτό σχεδιάζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κίνδυνος για απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας μόνο στη Μόσχα

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε πως περίπου 200.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους στην ρωσική πρωτεύουσα επειδή οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ή έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά.

Οι αρχές της Μόσχας είναι έτοιμες να υποστηρίξουν όσους μείνουν άνεργοι παρέχοντάς τους εκπαίδευση και προσωρινή κοινωνικά σημαντική εργασία, όπως έγραψε ο ίδιος στο blog του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στη Νότια Αφρική: Διαρρήκτες βασάνιζαν δύο ηλικιωμένους επί 3 ώρες – Τους έριξαν βραστό νερό, προσπάθησαν να κόψουν τις θηλές της γυναίκας
Ο 67χρονος αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά ενός χρηματοκιβωτίου στους δράστες και εκείνοι ξεκίνησαν να τους βασανίζουν - Απείλησαν να βιάσουν την 68χρονη σύζυγο
Αστυνομία της Νότιας Αφρικής
Επεισόδιο του Αμπντούλ ελ Σαγιέντ με δημοσιογράφο του Sky News – Το βίντεο έγινε viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 8,8 εκατομμύρια προβολές
Το βρετανικό δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του ελ Σαγιέντ ότι ο δημοσιογράφος «κυνηγούσε» τον πολιτικό ή ότι έχει μόνο πέντε θεατές στις ΗΠΑ
Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Abdul El-Sayed
5
Ο Τραμπ παραδέχεται ότι έχασε στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω του πολέμου με το Ιράν που «οδήγησε σε μια μικρή αύξηση στην τιμή της βενζίνης»
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις εξελίξεις στους δημοσιογράφους - Απάντησε αρνητικά στο αν σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Χέγκσεθ
AP Photo
52