Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία κατά Τραμπ – Τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία

Ρωσία κατά Τραμπ – Τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία
photo Reuters

Η Ρωσία τάσσεται κατά της δήλωσης Τραμπ πως έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Μάλιστα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία θεωρεί πως τέτοιες δηλώσεις για τα Υψίπεδα του Γκολάν μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες εκκλήσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν συμβάλλει στους στόχους και στις προσδοκίες για διευθέτηση του Μεσανατολικού, αλλά προκαλεί μάλλον αντίθετα αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Πεσκόφ και τόνισε πως “φυσικά, προς το παρόν αυτό είναι ένα είδος έκκλησης, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει ως έκκληση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου είχε αναφερθεί στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν όμως δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις