Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρωσία: Κήρυξε καταζητούμενη την Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα που κέρδισε την Eurovision το 2016

Ρωσία: Κήρυξε καταζητούμενη την Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα που κέρδισε την Eurovision το 2016

Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα – νικήτρια της Eurovision το 2016 – είχε μπει από τότε «στη μύτη» της Ρωσίας: το τραγούδι της είχε ως θέμα τον εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας την περίοδο του Στάλιν, κάτι που αποτελούσε «ταμπού» για τη Μόσχα.

Φαίνεται πως 7 χρόνια μετά, η Ρωσία έβαλε στο στόχαστρό της την νικήτρια της Eurovision, καθώς την συμπεριέλαβε στον κατάλογο των καταζητούμενων!

Όπως γράφει ο ιστότοπος Mediazona, επικαλούμενος τη βάση δεδομένων του υπουργείου για τους καταζητούμενους, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών συμπεριέλαβε την κριμαϊκό-ταταρικής καταγωγής Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα στον κατάλογο των καταζητουμένων.

Στην βάση δεδομένων δεν αναφέρεται βάσει ποιού άρθρου στοιχειοθετείται η ποινική υπόθεση. Αναφέρεται όμως πως η Τζαμάλα κατηγορείται για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό, ενώ στον κατάλογο των καταζητούμενων βρίσκεται από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η κατηγορία για «διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό» είναι η συνήθης για την κατηγορία ή καταδίκη και φυλάκιση όσων Ρώσων αντιτίθενται με οποιονδήποτε τρόπο στην ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία.

Πάντα κατά τον ιστότοπο Mediazona, ρωσικό δικαστήριο είχε εκδώσει τον Νοέμβριο ερήμην της Τζαμάλα ένταλμα σύλληψης. 

Το 2016 η Τζαμάλα, εκπροσωπώντας την Ουκρανία, νίκησε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ενώ από το 2014 έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Για την ιστορία, το τραγούδι με το οποίο η Τζαμάλα κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision το 2016, είναι αυτό:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις