Κόσμος

Ρωσία: «Ξένοι κατάσκοποι παρακολουθούν τους στρατιώτες μας μέσω της εφαρμογής Telegram»

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας επιβραδύνει την υπηρεσία του Telegram εν μέσω μιας ευρύτερης καταστολής των ξένων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Telegram, μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στη Ρωσία, χρησιμοποιείται ευρέως από τους Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία, αλλά δέχεται πιέσεις από τις αρχές, οι οποίες έχουν επιβάλει περιορισμούς με αφορμή το «εξτρεμιστικό περιεχόμενο» που διακινείται σε αυτήν.

Ωστόσο σήμερα (18.02.206), η Ρωσία ισχυρίστηκε, διά στόματος του υπουργού ψηφιακής ανάπτυξης Μακσούντ Σαντάγιεφ, ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών είναι σε θέση να βλέπουν τα μηνύματα που στέλνουν οι Ρώσοι στρατιώτες μέσω του Telegram. 

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και κατάσκοποι έχουν πρόσβαση στην αλληλογραφία της εφαρμογής και χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα εναντίον του ρωσικού στρατού», φέρεται να είπε ο Σαντάγιεφ.

Παρά τα ζητήματα αυτά, οι ρωσικές αρχές δεν θα εμποδίσουν την πρόσβαση στο Telegram για τα στρατεύματα στην Ουκρανία προς το παρόν, δήλωσε ο Σαντάγιεφ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν «λίγο χρόνο» για να στραφούν σε άλλα μέσα επικοινωνίας, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Roskomnadzor, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας, δήλωσε ότι επιβραδύνει την υπηρεσία του Telegram εν μέσω μιας ευρύτερης καταστολής των ξένων πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων, οι οποίες, όπως λέει, δεν συμμορφώνονται με τη ρωσική νομοθεσία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που ανήκει στην Meta Platforms, έχει αποκλειστεί πλήρως επειδή δεν συμμορφώνεται με την εγχώρια νομοθεσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι στρέφονται στην υποστηριζόμενη από το κράτος « εθνική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων» MAX.

Οι επικριτές της λένε ότι το MAX είναι ένα εργαλείο επιτήρησης των πολιτών, ισχυρισμό που αρνούνται οι ρωσικές αρχές.

Υπερασπίζοντας το Telegram

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικής καταγωγής ιδρυτής του Telegram, επιχειρηματίας Πάβελ Ντούροφ, υπερασπίστηκε την εφαρμογή, λέγοντας ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του απορρήτου των χρηστών «ανεξάρτητα από την πίεση».

Μια προηγούμενη προσπάθεια των ρωσικών αρχών να μπλοκάρουν το Telegram το 2018 πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συγκέντρωσης στη Μόσχα στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα.

Χθες Τετάρτη (17.02.2026), το κόμμα της αντιπολίτευσης Yabloko, το οποίο δεν έχει καμία έδρα στο κοινοβούλιο, υπέβαλε αίτηση για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου «για την υπεράσπιση του Telegram» στη Μόσχα την 1η Μαρτίου με έως και 5.000 συμμετέχοντες.

Το κόμμα χαρακτήρισε το Telegram ως «τον τελευταίο χώρο ελευθερίας στη Ρωσία» και χαρακτήρισε λογοκρισία τις προσπάθειες για τον αποκλεισμό του.

Τέτοιες αιτήσεις για μαζικές συγκεντρώσεις στη Ρωσία απορρίπτονται συστηματικά από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις δημόσιες συγκεντρώσεις που σχετίζονται με την COVID.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 12
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι