Κόσμος

Ρωσία: Κυρώσεις… για τα μάτια του κόσμου! Κουβέντα για τον αγωγό αερίου!

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενέκρινε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός βομβαρδιστικού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα συροτουρκικά σύνορ. Πάντως, τα μέτρα αυτά είχαν ήδη γίνει γνωστά από τη Μόσχα και έχουν αξιοσημείωτες παραλείψεις.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κατάλογος των κυρώσεων, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω του επίσημου ιστοτόπου της κυβέρνησης, περιέχει αγροτικά προϊόντα που η Ρωσία θα πάψει να εισάγει από την Τουρκία από 1ης Ιανουαρίου 2016. Επισημοποιεί επίσης την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ από 1ης Δεκεμβρίου.

Οι παραλείψεις που “φωνάζουν”

Το συγκεκριμένο κείμενο όμως δεν αναφέρεται σε σημαντικά ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου Turkish Stream, ούτε σε σημαντικά διατροφικά είδη (όπως είναι τα λεμόνια και τα φιστίκια π.χ.) τα οποία η Ρωσία εισάγει κατά κύριο λόγο από την Τουρκία.

Οι διμερείς σχέσεις δεν παύουν να επιδεινώνονται μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Σουχόι στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας την 24η Νοεμβρίου.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει ακόμη την αναστολή κάθε δραστηριότητας μιας διακυβερνητικής επιτροπής εμπορίου, καθώς και την επιβολή περιορισμών στις τουρκικές εταιρείες μεταφορών.

Ποια είναι τα προϊόντα

Στον κατάλογο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων στα οποία επιβάλλεται απαγόρευση εισαγωγών από 1ης Ιανουαρίου 2016 περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά (τομάτες, κρεμμύδια, αγγούρια, σταφύλια, βερίκοκα και μήλα), αλλά και τα προϊόντα κρέατος από κοτόπουλο, αλάτι κ.ά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλονταν οι κυρώσεις το Σάββατο. Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν εάν είναι αναγκαίο.

Τι γίνεται με τον αγωγό αερίου

Δύο πηγές στον ρωσικό κολοσσό του τομέα της ενέργειας Gazprom δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν αποκλείεται να παγώσουν για χρόνια οι εργασίες για την κατασκευή του Turkish Stream στο πλαίσιο των αντιποίνων που αποφάσισε να επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση.

Το πάγωμα των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού —ο οποίος έχει στόχο τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία— θα έχει αποτέλεσμα περισσότερο στο επίπεδο του συμβολισμού. Ούτως ή άλλως, το έργο αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις και υπήρχαν ούτως ή άλλως αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Η Γκαζπρόμ πάντως συνεχίζει παράλληλα τις προσπάθειές της να επεκτείνει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

«Περιμένουμε ότι ο αρχηγός του κράτους πιθανότατα θα ανακοινώσει το πάγωμα του Turkish Stream, ή τουλάχιστον κάποιου είδους διακοπή» των εργασιών, είπε η μια πηγή στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. Μια δεύτερη πηγή στη Γκαζπρόμ επισήμανε πως «ελπίζουμε πάντως ότι ο Turkish Stream θα ανασταλεί κατά λίγα χρόνια μάλλον, παρά ότι θα ακυρωθεί εντελώς».

Ο Αλεξέι Ουλιουκάεφ, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο πως ο Turkish Stream θα μπορούσε να επηρεαστεί χωρίς να διευκρινίσει το πώς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη