Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ρωσία: Με μεγαλύτερη “ουδέτερη ζώνη” εντός Ουκρανίας, θα απαντήσει στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ

Ρωσία: Με μεγαλύτερη “ουδέτερη ζώνη” εντός Ουκρανίας, θα απαντήσει στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ

Η Ρωσία έχει ήδη να προετοιμάζεται «ψυχολογικά» για την επερχόμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Αν και το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη γίνει γνωστό πως οι ΗΠΑ πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του πακέτου βοηθείας που ενέκρινε τα ξημερώματα σήμερα (24/4/2024) το Κογκρέσο.

Η Ρωσία δηλώνει πως η «απάντησή» της θα είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερη «ουδέτερη ζώνη» για να απωθήσει στα… ενδότερα τις ουκρανικές δυνάμεις. Κι όταν η Ρωσία μιλάει για «ουδέτερη ζώνη» εννοεί να καταλάβει μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, όπου θα δημιουργήσει μετά από καταιγιστικό βομβαρδισμό μια – στην κυριολεξία – νεκρή ζώνη.

Εκείνο που ανησυχεί την Ρωσία είναι η παραλαβή από την Ουκρανία πυραύλων ATACM (Army Tactical Missile Systems) με μεγάλο βεληνεκές που θα φτάνει στην Ρωσική ενδοχώρα, ιδιαίτερα την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί ως βάση για να εξαπολύει πυραυλικές ή αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Λευκός Οίκος είπε πως προμήθευσε το Κίεβο με έναν τύπο πυραύλων ATACM που μπορούν να πλήττουν στόχους μέχρι και 165 χιλιόμετρα μακριά. Όμως ένα νέο πακέτο που ετοιμάζεται τώρα έπειτα από την έγκριση ενός νομοσχεδίου από το Κογκρέσο αναμένεται να περιλαμβάνει έναν τύπο πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς, 300 χλμ.

Οι ATACM  τοποθετούνται πάνω σε φορτηγά και μπορούν να πετούν με ταχύτητα τριών ΜΑΧ, σημαντικά μεγαλύτερη από τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους cruise που βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η θέση της Ρωσίας για το θέμα, την οποία έχει διατυπώσει αρκετές φορές, δεν έχει αλλάξει. “Τίποτα δεν αλλάζει ως προς αυτό”, είπε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο μοναδικός τρόπος να προστατευθεί το ρωσικό έδαφος από τις ουκρανικές επιθέσεις  είναι να δημιουργήσει μια “ουδέτερη ζώνη”.

Η παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ, που δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όταν συμβεί, μπορεί να ορίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACM για να πλήξει στόχους μέσα στην ίδια τη Ρωσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις