Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρωσία: Νέες κατηγορίες για παιδεραστία κατά του ιστορικού Γιούρι Ντμίτριεφ

Ρωσία: Νέες κατηγορίες για παιδεραστία κατά του ιστορικού Γιούρι Ντμίτριεφ

Νέες κατηγορίες για παιδεραστία και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας απαγγέλθηκαν στον Ρώσο ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ. Ο Ντιμίτριεφ έχει γίνει γνωστός από τις προσπάθειές του να αποδείξει εγκλήματα της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο 1922-1953, τότε που πρόεδρός της ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Ντμίτριεφ κατηγορείται για διάπραξη «βίαιων σεξουαλικών πράξεων κατά ανηλίκου κάτω των 14 ετών» το διάστημα 2012 και 2016 με θύμα την υιοθετημένη κόρη του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Επικεφαλής του τμήματος της γνωστής οργάνωσης προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Memorial» στην Καρελία, ο Ντμίτριεφ αντιμετωπίζει ποινή έως και 20 χρόνια φυλάκισης.

Ο ιστορικός αθωώθηκε πρωτόδικα στις αρχές Απριλίου καθώς είχε κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύονταν τη θετή του κόρη για να παράγει πορνογραφικό υλικό. Την κατηγορία αυτή διέψευσε κατηγορηματικά o ίδιος ισχυριζόμενος ότι φωτογράφιζε ένα μέρος του σώματος της, ώστε να παρουσιάσει τις φωτογραφίες στην αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με ζητήματα κηδεμονίας.

Ο 62χρονος ιστορικός, ο οποίος είχε τεθεί ένα χρόνο υπό κράτηση, κρίθηκε παρ’ όλα αυτά ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και αφέθηκε ελεύθερος υπό δικαστική εποπτεία. Τότε η θετή του κόρη Εκατερίνα Ντμίτριεβα είχε δηλώσει ότι όλες οι κατηγορίες ήταν ψεύτικες και ήταν ευτυχισμένη που αυτό αποδείχθηκε στο δικαστήριο. Όμως, στα μέσα Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας όπου διεξήχθη η δίκη, ακύρωσε την απόφαση και έστειλε πάλι στα δικαστήρια την υπόθεση. Μια εβδομάδα μετά τη νέα τροπή ο Ντμίτριεφ τέθηκε πάλι υπό κράτηση προκαλώντας ανησυχία στους κόλπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίες θεωρούν ότι η νέα δίωξη γίνεται για να τον εκφοβίσουν και του κλείσουν το στόμα.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ έχει παρουσιάσει μια λίστα με 40.000 ονόματα ανθρώπων που υποτίθεται πως εκτελέστηκαν η απελάθηκαν στην Καρελία επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν απλά επειδή τους θεωρούσε αντιφρονούντες, χωρίς μέχρι τώρα ωστόσο αυτό να αποδεικνύεται κάτι τέτοιο από επίσημα στοιχεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις