Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ρωσία: Ο ιδρυτής της Βάγκνερ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να τον «εξουδετερώσει»

Ρωσία: Ο ιδρυτής της Βάγκνερ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να τον «εξουδετερώσει»

Σε έναν ισχυρισμό, που σίγουρα θα συζητηθεί πολύ, προχώρησε ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, η οποία δραστηριοποιείται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία. Ο «ιδιοκτήτης» των μισθοφόρων της Ρωσίας, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, υποστηρίζει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδίαζε την εξόντωση τόσο του ίδιου, όσο και της ομάδας του. 

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι έλαβε μια ερώτηση από τα ΜΜΕ που αποκάλυπτε μια συνωμοσία με «εγκεφάλους» τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και το alter ego του – τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ – για να υπονομεύσουν και να «εξουδετερώσουν» την ομάδα Βάγκνερ, αλλά και τον ίδιο. 

Η υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα αίτημα για σχόλιο στις 16 Μαρτίου που φέρεται ότι έγινε από τη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, η οποία ρωτάει εάν ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν γνώριζε τις υποτιθέμενες συζητήσεις μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και Νικολάι Πατρούσεφ σχετικά με το μέλλον της Βάγκνερ.

Η ρωσική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συζητήσεις κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram. Σύμφωνα με αυτές ο Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, ανέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν θα μείνει «τίποτα» από την Βάγκνερ σε «ενάμιση έως δύο μήνες».

Στην ανάρτηση αναφέρεται επίσης ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ σχολίασε ότι μετά την καταστροφή της Βάγκνερ στην Ουκρανία, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν θα προσπαθήσει «να ενώσει τους πρώην και εναπομείναντες ενεργούς μαχητές  της Βάγκνερ «με ένα τραβηγμένο πρόσχημα», να τους εξοπλίσει και «να τους στείλει στο έδαφος της Ρωσίας προκειμένου να καταλάβει την εξουσία στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία με μια πιθανή προέλαση στο εσωτερικό».

 

Η ανάρτηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ έχει ήδη διατάξει την παρακολούθηση και τον έλεγχο των κινήσεων πρώην μαχητών της Βάγκνερ και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε με αυτό το βήμα, και ευχαρίστησε τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσπάθειές του για να «εξουδετερώσει τη Βάγκνερ γενικότερα και τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν ειδικότερα». 

Αντιδρώντας, το «αφεντικό» της Βάγκνερ, αφότου δημοσίευσε την ερώτηση δίνοντάς της υπόσταση, ανήρτησε ηχητική απάντηση, δηλώνοντας ότι δεν έχει ακούσει για τις φερόμενες συζητήσεις Πατρούσεφ – Πούτιν στα κανάλια του Telegram, ενώ παρατήρησε ότι «οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις θα πρέπει να εργάζονται για την εξουδετέρωση απειλών για τη Ρωσία απ’ όπου κι αν προέρχονται». 

«Εάν η Βάγκνερ αποδεκατιστεί σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να πάρει την Μπαχμούτ, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος» σχολιάζει στο μεταξύ το αμερικανικό δίκτυο, παραθέτοντας σχόλιο του αναλυτή Μαρκ Γκαλεότι στο βρετανικό περιοδικό The Spectator, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Πούτιν μπορεί με χαρά να δώσει στους πολιτικούς και επιχειρηματίες που ‘στροβιλίζονται’ γύρω από την αυλή του έναν βαθμό αυτονομίας, εάν υποσχεθούν αποτελέσματα, αλλά θα τους ξεφορτωθεί το ίδιο εύκολα αν δεν τα καταφέρουν». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις