Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ρωσία: Οι γυναίκες πληρώνονται (πολύ) λιγότερο

Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Μεγάλη η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ρωσία. Μέχρι και 26% λιγότερα χρήματα και… ζήτω η ισότητα!

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Όλγκα Γκολοντέτς δήλωσε σήμερα κάτι εξοργιστικό. Ότι οι αμοιβές των γυναικών στην Ρωσία είναι κατά 26% μικρότερες των αμοιβών που παίρνουν οι άνδρες. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες. Το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι συμβαίνει και στις λεγόμενες “ανεπτυγμένες” χώρες της Δύσης…

Στοιχεία… τραγικά για τους μισθούς στην Ρωσία

Σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία ως προ τις αμοιβές γυναικών και ανδρών υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Ο μέσος μισθός των ανδρών έφθανε τις 38.600 ρούβλια (περίπου 600 ευρώ). Των γυναικών, από την άλλη πλευρά, τις 28.000 ρούβλια (περίπου 420 ευρώ). Η μικρότερη διαφορά στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών παρατηρείται στον εκπαιδευτικό τομέα. Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του 2015.

Η Γκολοντέτς επεσήμανε επίσης ότι οι γυναίκες στην Ρωσία απασχολούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Το ποσοστό όμως της εκπροσώπησης τους στα όργανα εξουσίας, σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές παροχές και τις προοπτικές της χώρας παραμένει χαμηλό.

Ως προς το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στην Βουλή, η Ρωσία σε σχέση με τις άλλες χώρες βρίσκεται στην εκατοστή θέση. «Στην Κρατική Δούμα (Βουλή-σ.σ.) οι γυναίκες εκπροσωπούν το 15%. Ενώ στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας το 17%». Αυτό είπε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. Επίσης επεσήμανε: «Στην κυβέρνηση οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 10%, δηλαδή είναι τρεις γυναίκες ανάμεσα στα 31 μέλη της κυβέρνησης».

Πηγή: Interfax

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις