Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρωσία: Ομολογία Πριγκόζιν, ο «μάγειρας του Πούτιν» ιδρυτής της οργάνωσης Wagner

Ρωσία: Ομολογία Πριγκόζιν, ο «μάγειρας του Πούτιν» ιδρυτής της οργάνωσης Wagner

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως ο «μάγειρας του Βλάντιμιρ Πούτιν», καθώς ξεκίνησε τη συνεργασία του με την κυβέρνηση της Ρωσίας, ως προμηθευτής της κουζίνας στο Κεμλίνο, ομολόγησε πως ο ίδιος ίδρυσε, την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner.

Πρόκειται για την περιβόητη οργάνωση μισθοφόρων, μέλη της οποίας έχουν εντοπισθεί στην Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ θεωρείται πως εδώ και χρόνια, παίζει στρατηγικό ρόλο σε αρκετές επιχειρήσεις της Ρωσίας, με σημαντικότερη την εισβολή στην Ουκρανία το 2014, μετά από εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέσω των social media, της εταιρείας του, Concord, ο Πριγκόζιν ομολόγησε ουσιαστικά, πως σχημάτισε την οργάνωση για να στείλει ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας το 2014.

Παράλληλα, ο Ρώσος επιχειρηματίας και κοντινός άνθρωπος στο ευρύτερο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε την παρουσία της οργάνωσής του, σε επιχειρήσεις στην Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική.

«Εκείνη στην στιγμή, την 1η Μαΐου 2014 γεννήθηκε μία ομάδα πατριωτών που πήρε την ονομασία Τάγμα Μάχης Wagner.

Και τώρα, μία ομολογία (…) αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίσθηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, αφρικανούς και λατινοαμερικανούς δυστυχισμένους, έχουν γίνει ο πυλώνας της πατρίδας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις