Κόσμος

Ρωσία: Πέθανε στη φυλακή Ρώσος πιανίστας που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο με την Ουκρανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Πάβελ Κουσνίρ, ο 39χρονος Ρώσος πιανίστας και ακτιβιστής που φυλακίστηκε τον Μάιο 2024 καθώς είχε δείξει δημόσια πως είναι κατά του πολέμου που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία, πέθανε μέσα στη φυλακή κάτω από λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ο θάνατός του δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Η διεύθυνση της φυλακής Μπιρομπιτζάν που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση για το τι μπορεί να συνέβη στον Ρώσο πιανίστα.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και η ημερομηνία θανάτου του. Συγγενείς και φίλοι αναφέρουν πως μάλλον άφησε την τελευταία του πνοή στα τέλη του Ιουλίου μετά από απεργία πείνας που έκανε.

«Λάβαμε επιστολές συγκρατουμένων του που προέρχονταν απ’ αυτό το κέντρο κράτησης, δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες για το γεγονός ότι έχει αποβιώσει. Απεβίωσε ενώ έκανε απεργία πείνας», δήλωσε προχθές (03.08.2024) η Όλγκα Ρομάνοβα, η εξόριστη υπεύθυνη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τους Ρώσους κρατουμένους.

Βαριά η ρωσική «καμπάνα» στους αντιφρονούντες

Είναι γνωστό πως όσοι Ρώσοι βρίσκονται απέναντι στην πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχονται βαριές ποινές και θεωρούνται επικίνδυνοι και προδότες για τη χώρα.

Αυτός ήταν ο λόγος που Πάβελ Κουσνίρ μπήκε και στη φυλακή.

Ο πιανίστας είχε δημοσιεύσει στο YouTube το Νοέμβριο 2022 τέσσερα βίντεο, στα οποία επέκρινε το Κρεμλίνο και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ένα απ’ αυτά τα βίντεο, δήλωνε μπροστά στην κάμερα, «κάτω ο πόλεμος στην Ουκρανία», «κάτω το φασιστικό πουτινικό καθεστώς», «ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», και κατήγγελλε τη σφαγή της Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, η ευθύνη για την οποία αποδίδεται στο ρωσικό στρατό.

«Η ζωή είναι αυτό που δεν θα υπάρξει ποτέ υπό τον φασισμό. Η ελευθερία, η δημιουργία, η ειλικρίνεια, η αλήθεια, η ομορφιά ενός ανθρώπινου προσώπου», έλεγε σ’ αυτό το βίντεο που τον «οδήγησε» και τελικά στη φυλακή.

Το Μάιο 2024, ένα κανάλι στην πλατφόρμα Telegram, είχε μεταδώσει την είδηση για τη σύλληψή του υποστηρίζοντας ότι κατηγορούνταν για «παρακίνηση σε τρομοκρατική δράση».

Αν και ο 39χρονος μπήκε στη φυλακή, η σύλληψή του δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Ο Πάβελ Κουσνίρ, διπλωματούχος του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (μία από τις καλύτερες σχολές μουσικής στη Ρωσία), ήταν σολίστ της Φιλαρμονικής του Μπιρομπιτζάν από το 2023.

Σε συνέντευξή που είχε δώσει τον Ιανουάριο 2023, είχε πει:

«Η τέχνη συνδέεται πολύ στενά με τις αξίες που έχω επιλέξει και στις οποίες επιθυμώ να αφιερώσω τη ζωή μου».

Δείτε τον Πάβελ Κουσνίρ:

Αυτή τη στιγμή η ομάδα του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε επίσης όταν βρισκόταν υπό κράτηση το Φεβρουάριο 2024, έκανε μέσω του X (πρώην Twitter) έκκληση για δωρεές για τη μεταφορά της σορού του πιανίστα στη γενέτειρά του, την πόλη Ταμπόφ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η αστυνομία της Τουρκίας εισέβαλε και «έκλεισε» το αντιπολιτευόμενο κανάλι Halk TV - Διορίστηκε κρατικός επίτροπος στη διοίκησή του
Υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τον πρόεδρο του κόμματος (CHP), και τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη ελευθερίας Τύπου στην Τουρκία
halktv
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.