Κυριακή, 25 Φεβ.
16oC Αθήνα

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 28 ετών στη γυναίκα που παρέδωσε τη μοιραία βόμβα στον μπλόγκερ Τατάρσκι ζητά ο δημόσιος κατήγορος

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 28 ετών στη γυναίκα που παρέδωσε τη μοιραία βόμβα στον μπλόγκερ Τατάρσκι ζητά ο δημόσιος κατήγορος

Ο δημόσιος κατήγορος ζήτησε σήμερα από δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη να επιβληθεί στην Ντάρια Τρέποβα, μια γυναίκα που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν γνωστό στρατιωτικό μπλόγκερ στη Ρωσία ανατινάζοντάς τον «με εντολή της Ουκρανίας», ποινή κάθειρξης 28 ετών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο υποστηρικτής του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία Βλαντλέν Τατάρσκι σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε αγαλματίδιο, το οποίο έδωσε στον μπλόγκερ η 26χρονη Τρέποβα σ’ ένα καφέ στην Αγία Πετρούπολη όπου εκφωνούσε μια ομιλία σ’ ένα κοινό εκατό ατόμων, τον περασμένο Απρίλιο.

Το αγαλματίδιο ήταν ένα ομοίωμα του Τατάρσκι, ο οποίος το δέχτηκε ως δώρο. Μάρτυρες είπαν στο δικαστήριο ότι το είχε αποκαλέσει αστειευόμενος «Ο χρυσός Βλαντλέν» και το περιεργάζονταν με τα χέρια του πριν εκραγεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος επί τόπου και να τραυματισθούν δεκάδες.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 16 Ιανουαρίου, η Τρέποβα είπε στο δικαστήριο ότι πίστευε ότι το πακέτο που του παρέδωσε περιείχε συσκευή ακρόασης και όχι βόμβα.

Η Τρέποβα δήλωσε ότι ενεργούσε υπό τις εντολές ενός άνδρα στην Ουκρανία, τον οποίο γνώριζε με το προσωνύμιο «Μορφή», ο οποίος της έστελνε χρήματα και οδηγίες για αρκετούς μήνες πριν από τη δολοφονία.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία αμέσως μετά την επίθεση ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Τατάρσκι. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ανέλαβαν την ευθύνη ούτε αρνήθηκαν την εμπλοκή, με τον προεδρικό σύμβουλο Μιχαήλο Ποντολιάκ να την περιγράφει ως «εσωτερική τρομοκρατία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις