Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Συνελήφθη λιποτάκτης της Βάγκνερ που πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό

Ρωσία: Συνελήφθη λιποτάκτης της Βάγκνερ που πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Συνελήφθη σήμερα (7.12.2022) ένας φυγάς από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος φέρεται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν αστυνομικό ενώ ήταν λιποτάκτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ που πολεμά στην Ουκρανία, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας αναφέρει ότι ο 38χρονος ύποπτος συνελήφθη στο χωριό Κισέλεβο, στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο 38χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό στην πόλη Νοβοσαχτίνσκ χθες Τρίτη (6.12.2022).

Ακολούθησε μια καταδίωξη 24 ωρών, μέχρι τη σύλληψή του. Ο άνδρας αυτός είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για «κλοπή και διάρρηξη».

Από τη μεριά της, η ιστοσελίδα BAZA, που πρόσκειται στα ρωσικά όργανα ασφαλείας, ανέφερε ότι ο ύποπτος εξέτιε ποινή για «κλοπή και διάρρηξη» σε μια ρωσική φυλακή, όπου τον βρήκε και τον στρατολόγησε η Βάγκνερ για να πολεμήσει στην Ουκρανία. Στη συνέχεια όμως λιποτάκτησε.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Βάγκνερ, απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι ο ύποπτος ήταν μέλος της οργάνωσής του. Σε ανάρτησή του στα social media έγραψε μόνο ότι η Βάγκνερ «ερευνά» το θέμα και ευχαρίστησε την αστυνομία για τη σύλληψή του άνδρα, τον οποίο πάντως συνέκρινε με τον Ράμπο: έναν Αμερικανό στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, κυνηγημένο στο δάσος από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τους τελευταίους μήνες η Βάγκνερ κατηγορείται ότι στρατολόγησε εκατοντάδες κρατούμενους για να πολεμήσουν στα πιο καυτά σημεία του μετώπου στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα για τη μείωση της ποινής τους. Στα μέσα Νοεμβρίου ο Πριγκόζιν διέψευσε κάθε εμπλοκή της ομάδας του στη βίαιη εκτέλεση ενός μέλους της που κατηγορήθηκε για λιποταξία, αφού αρχικά όμως είχε «χαιρετίσει» την ενέργεια αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις