Σάββατο, 2 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ρωσία: Θα ενισχύσει τις δυνάμεις της «δυτικά και βορειοδυτικά» ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Θα ενισχύσει τις δυνάμεις της «δυτικά και βορειοδυτικά» ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ήταν αναμενόμενο και ως τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι η Ρωσία θα αντιδρούσε στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, με την οποία μοιράζεται κοινά σύνορα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Άλλωστε τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας είχαν προειδοποιήσει πως η σχεδιαζόμενη – τότε- ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Τώρα το πλήρωμα του χρόνου ήρθε – μετά και την έγκριση της ένταξης από Τουρκία και Ουγγαρία – όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Φινλανδία θα γίνει αύριο το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που χαρκατήρισε την αυριανή ημέρα Τρίτη 4/4/2023 «ιστορική μέρα», επιβεβαίωσε έτσι την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα η φινλανδική προεδρία.

Δεν πέρασε παρά λίγη ώρα πριν έρθει η απάντηση από τη Μόσχα, δια του υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό: Η Ρωσία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της δύναμη στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πέρυσι ότι η Ρωσία λαμβάνει «κατάλληλα αντίμετρα» και θα σχηματίσει 12 μονάδες και μεραρχίες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

Ο Γκρουσκό είπε στο RIA: «Θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις και οι πόροι άλλων μελών του ΝΑΤΟ αναπτυχθούν στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας».

Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και με την ένταξή της στη Συμμαχία, τα χιλιόμετρα των συνόρων που μοιράζονται κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, σχεδόν θα διπλασιαστούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις