Κόσμος

Ρωσία – Τουρκία: «Μονομαχία» ανοιχτά της Λήμνου! Ρωσική φρεγάτα χρησιμοποίησε πυρά για να μη συγκρουστεί με τουρκικό σκάφος!

- 22 χιλιόμετρα από τη Λήμνο το ρωσικό σκάφος περιπολίας Smetlivy άνοιξε πυρ για να αποφύγει να συγκρουστεί με τουρκικό αλιευτικο!
- Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τους Τούρκους μέσω ασυρμάτου αλλά δεν πήραν απάντηση - Δεν υπήρξε αντίδραση ούτε μετά τη ρίψη φωτοβολίδων
- Όταν το τουρκικό σκάφος πλησίασε στα 600 μέτρα, το πλήρωμα του Smetlivy έριξε προειδοποιητικά πυρά
- Κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα
- ΓΕΝ: Δεν υπήρξαν πυρά
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμη ένα επεισόδιο ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία σημειώθηκε την Κυριακή (13.12.2015) και μάλιστα στο βόρειο Αιγαίο, μόλις 22 χιλιόμετρα από τη Λήμνο μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Και όλα αυτά πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά F16 στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, μια πράξη που η Μόσχα χαρακτήρισε casus belli και έφερε τις δυο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου!

Το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους περιπολίας, Smetlivy, αναγκάστηκε να κάνει χρήση πυρών προκειμένου να αποτρέψει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο βόρειο Αιγαίο, 22 χιλιόμετρα από τη Λήμνο, αναφέρει το Sputnik. Το πρωί της Κυριακής, το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου εντόπισε τουρκικό σκάφος να πλέει σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου. Οι Ρώσοι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν, επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα του τουρκικού σκάφος μέσω ασυρμάτου αλλά δεν πήραν απάντηση. Ακολούθησε η ρίψη φωτοβολίδων, αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Όταν το τουρκικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση 600 μέτρων, το πλήρωμα του Smetlivy αποφάσισε να χρησιμοποιήσει προειδοποιητικά πυρά!

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό αλιευτικό άλλαξε πορεία αλλά συνέχισε να κινείται σε απόσταση 540 μέτρων από το ρωσικό πλοίο, χωρίς να έχει οποιαδήποτε επαφή με το πλήρωμα του Smetlivy. Σύμφωνα πάντως με το ΓΕΝ, δεν χρησιμοποιήθηκαν προειδοποιητικά πυρά.

“Στις 13 Δεκεμβρίου 2015 το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους περιπολίας Smetlivy απέτρεψε σύγκρουση με τουρκικό σκάφος 22 χιλιόμετρα από το ελληνικό νησί της Λήμνου, στο βόρειο Αιγαίο”, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

 

Military attaché at the Turkish embassy in Moscow urgently invited to the Russian Ministry of Defence in connection with…

Posted by Ministry of Defence of the Russian Federation on Sunday, 13 December 2015

Για το περιστατικό, κλήθηκε για εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας.

Πηγή: Sputnik

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.