Κόσμος

Ρωσία: Βρετανία και Γαλλία σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα της ειρήνης

«Μία επέμβαση αυτού του είδους στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO»

Επίθεση κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας εξαπέλυσε σήμερα, Πέμπτη (27.03.25) η Ρωσία, δια στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι μηχανεύονται σχέδια για «στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία» υπό το πρόσχημα μίας ειρηνευτικής αποστολής.

Μία επέμβαση αυτού του είδους στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO, σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Αναφερόμενη παράλληλα στην προτεινόμενη πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για νέα συμφωνία, κι όχι για προέκταση προηγούμενης.

«Αυτή είναι μία νέα συμφωνία, το περίγραμμα της οποίας τώρα συζητάται», σημείωσε όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν η προτεινόμενη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί προέκταση προηγούμενου μνημονίου κατανόησης βάσει του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν τη Ρωσία να φτάνουν στις ξένες αγορές οι εξαγωγές της τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τη βοηθήσουν να αρθεί σειρά δυτικών κυρώσεων και περιορισμών σε τρόφιμα, λιπάσματα και ναυτιλιακές εταιρείες ως προϋπόθεση για τη σύναψη μίας συμφωνίας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα όσον αφορά τις επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ ανέφερε σήμερα ότι αυτές αποτελούν την αρχή μίας μακράς και δύσκολης διαδικασίας για την αποκατάσταση των σχέσεων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είναι πρώιμο να αντλήσουμε «εκτεταμένα συμπεράσματα» για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στηριζόμενοι σε αυτές τις επαφές, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξαναρχίσουν συνομιλίες για τη στρατηγική πυρηνική σταθερότητα με τις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις δηλώσεις του, ενώ σύμφωνα με το RIA, ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται ανταλλαγές κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Το TASS μετέδωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ρωσία παρέδωσε πάνω από πέντε παιδιά στην Ουκρανία ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ.

Το Κατάρ έχει ενεργήσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την επιστροφή παιδιών που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους στη διάρκεια του τριετούς πολέμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σύγχυση γύρω από την τύχη της συζύγου του Αλί Χαμενεΐ – «Είναι ζωντανή» λένε ιρανικά ΜΜΕ
Ο νέος ανώτατος ηγέτης, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, δεν έκανε καμία αναφορά στον θάνατο της μητέρας του στην πρώτη του δημόσια δήλωση, ενώ αναφέρθηκε στον θάνατο του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, της γυναίκας του, του γαμπρού του και του παιδιού της αδερφής του
Ο νεκρός ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Παραλήρημα Τραμπ: «Δείτε τι θα συμβεί σήμερα στους τρελούς αλήτες του Ιράν - Τιμή μου να τους σκοτώνω»
«Σκοτώνουν αθώους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εδώ και 47 χρόνια, και τώρα εγώ, ως 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τους σκοτώνω!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος
U.S. President Donald Trump gestures from the stage next to U.S. Representative Steve Scalise (R-LA) at Trump National Doral Miami in Miami, Florida, U.S., March 9, 2026. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY 11
Μέση Ανατολή: Πέντε άτομα αγνοούνται μετά τη συντριβή του ιπτάμενου τάνκερ στο Ιράκ – «Το βομβαρδίσαμε» λέει το Ιράν
Ο Ιρανικός στρατός με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το αμερικανικό αεροσκάφος KC-135, που συνετρίβη στο δυτικό Ιράκ, καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη
KC-135 Stratotanke