Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για ελεύθερες εκλογές στη Μόσχα

Ρωσία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για ελεύθερες εκλογές στη Μόσχα
photo Reuters

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές διαμαρτυρίες έγινε το Σάββατο στη Ρωσία με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο λόγος για αυτή την διαμαρτυρία στη Ρωσία είναι η απαίτηση για διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Μόσχα, με την οργάνωση White Counter να μιλάει για μια πορεία 60.000 ανθρώπων. Η αστυνομία από την άλλη έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές που μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα.

Ο κόσμος στη διαδήλωση της Μόσχας φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω ο τσάρος!» κρατώντας σημαίες της Ρωσίας. Αίτημά των συμμετεχόντων: οι αρχές στη Ρωσία να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους υποψηφίους και υποψηφίους της αντιπολίτευσης να κατέβουν στις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα.

photo Reuters

«Οι αρχές έχουν αποθρασυνθεί. Είναι καιρός να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε η Νατάλια Πλακόβα, μεταξύ των διαδηλωτών.

Την ώρα της διαδήλωσης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόβαλε εικόνες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με δερμάτινο μπουφάν, να δίνει το παρόν σε ένα σόου με μηχανές που οργάνωσε το κλαμπ μοτοσικλετιστών Night Wolves στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις συλλήψεις, 178 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη διαδήλωση στη Μόσχα και 80 στην Αγία Πετρούπολη. Συλλήψεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Ροστόβ ον Ντον και το Μπριάνσκ.

Η διαδήλωση στη Μόσχα διεξήχθη με την άδεια των αρχών. Μετά το πέρας της, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, άρχισαν να φωνάζουν «ο Πούτιν είναι κλέφτης» και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει την περιοχή και προχωρήσει σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, 136 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι οποίοι συνέχισαν να διαδηλώνουν στο κέντρο της Μόσχας, μετά το τέλος της κύριας κινητοποίησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις