Κόσμος

Ρωσικά «μαντάτα» μέσω Τουρκίας: Διαπραγματεύσεις για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τη Δύση

Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, στον ιστότοπο Türkiye αναφέροντας πως η διεξαγωγή των εν λόγω συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Συνειδητοποιούμε ότι η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Το θέμα αφορά και την Ουκρανία και όχι μόνο την Ουκρανία. Υπάρχει ένας πιο βαθύς στρατηγικός υπολογισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία. Είναι αδύνατον να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες και τελικά στον πόλεμο, χωρίς να αποκατασταθεί εδώ η σωστή ισορροπία», δήλωσε ο Καλίν.

Σύμφωνα με τον Καλίν, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για συνομιλίες, «όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση».

«Εμείς, συνειδητοποιώντας το αυτό, προβαίνουμε σε έντονες διπλωματικές κινήσεις με τους ευρωπαίους και τους Αμερικανούς συναδέλφους», δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν.

Ο Καλίν ανέφερε επίσης ότι για μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Για να συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόσωπο με πρόσωπο, είναι αναγκαίο να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες. Στο πλαίσιο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης έχει διανυθεί κάποιος δρόμος, όμως για την συνάντηση των προέδρων θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος. Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αρνητικά αυτές τις συνομιλίες. Όμως θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις συνομιλίες και τον διάλογο, και όχι τον πόλεμο, επιδεικνύοντας υπομονή και επιμονή», δήλωσε ο Καλίν.

Η Τουρκία επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διοργανώσει και να φιλοξενήσει στο έδαφός της τόσο συναντήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών, όσο και μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Μετά τον γύρο αυτό η ουκρανική αντιπροσωπεία κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μεταξύ των οποίων η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πάγωσαν» Δανία, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιαπωνία – Εικόνες χάους στους δρόμους που «βούλιαξαν» στο χιόνι
Στην Κοπεγχάγη αυτοκίνητα κόλλησαν στο χιόνι, στην Αγία Πετρούπολη τα κανάλια πάγωσαν, το Τόκιο ντύθηκε στα λευκά, ενώ η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει το πιο ακραίο ψύχος από το 2018
Άνδρας καθαρίζει το χιόνι στο Άαλμποργκ της Δανίας
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος