Κόσμος

Ρωσικά «μαντάτα» μέσω Τουρκίας: Διαπραγματεύσεις για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τη Δύση

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, στον ιστότοπο Türkiye αναφέροντας πως η διεξαγωγή των εν λόγω συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των μερών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Συνειδητοποιούμε ότι η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση και να συνάψει μια νέα μεγάλη συμφωνία. Το θέμα αφορά και την Ουκρανία και όχι μόνο την Ουκρανία. Υπάρχει ένας πιο βαθύς στρατηγικός υπολογισμός, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία. Είναι αδύνατον να τεθεί τέλος στις εχθροπραξίες και τελικά στον πόλεμο, χωρίς να αποκατασταθεί εδώ η σωστή ισορροπία», δήλωσε ο Καλίν.

Σύμφωνα με τον Καλίν, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για συνομιλίες, «όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πρέπει να έχουν εποικοδομητική στάση».

«Εμείς, συνειδητοποιώντας το αυτό, προβαίνουμε σε έντονες διπλωματικές κινήσεις με τους ευρωπαίους και τους Αμερικανούς συναδέλφους», δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν.

Ο Καλίν ανέφερε επίσης ότι για μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

«Για να συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόσωπο με πρόσωπο, είναι αναγκαίο να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες. Στο πλαίσιο των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης έχει διανυθεί κάποιος δρόμος, όμως για την συνάντηση των προέδρων θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος. Δυστυχώς οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν αρνητικά αυτές τις συνομιλίες. Όμως θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις συνομιλίες και τον διάλογο, και όχι τον πόλεμο, επιδεικνύοντας υπομονή και επιμονή», δήλωσε ο Καλίν.

Η Τουρκία επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διοργανώσει και να φιλοξενήσει στο έδαφός της τόσο συναντήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών, όσο και μια συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Μετά τον γύρο αυτό η ουκρανική αντιπροσωπεία κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, μεταξύ των οποίων η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών μετά την τραγωδία με τους 69 νεκρούς – «Δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση μου»
Στο επίκεντρο της έρευνας για την τραγωδία στο Τολέδο βρίσκονται τα συστήματα ασφαλείας και οι εντολές που δόθηκαν πριν από τη σύγκρουση των τρένων
Διασώστες στο σημείο μετά τη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας, η οποία σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόρα και Οργκάθ, κοντά στο Τολέδο της Ισπανίας
Το νέο κλίμα τρομοκρατίας που εξαπλώνεται σαν ιός – Κυβερνοεπιθέσεις, απειλές για βόμβες, προμήθειες για 72 ώρες ακόμα και σενάρια για πυρηνική καταστροφή
Ο φόβος τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει άλλη μορφή και εκδηλώνεται με την διαταραχή της καθημερινότητας των πολιτών
Παρίσι 57