Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

“Ρουκέτα” Ερντογάν! “Δεν θα αγοράσουμε τους S-400, τους έχουμε ήδη αγοράσει”!

Ερντογάν

“Οι S-400 θα παραδοθούν τον επόμενο μήνα”, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ακόμη επεισόδιο του συγκεκριμένου σίριαλ.

Η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει το αντιπυραυλικό ρωσικό σύστημα S-400, διαμήνυσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

“Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400, λέω ότι τους έχει ήδη αγοράσει. Είναι τελειωμένη συμφωνία”, επέμεινε, για να υπογραμμίσει πως η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία S-400 με τη Ρωσία με εγγυήσεις για λογική τιμή, αλλά και για μελλοντική από κοινού παραγωγή.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών.

Επιμένει και για τις γεωτρήσεις ο Ερντογάν

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του ο Τούρκος πρόεδρος κόμπασε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. «Εχουμε τέσσερα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία μας. Θα προχωρήσουμε στις γεωτρήσεις, ενώ το Ναυτικό μας θα παρέχει ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε την ατέρμονη κόντρα της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία και τις απειλές των ΗΠΑ για τα αμερικανικά F-35. «Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά τα προβλήματα για τους S-400 και τα F-35. Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά την ένταση για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η… προϊστορία με τους S-400, τον Ερντογάν και τις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει και το Sputnik, στις 7 Ιουνίου, ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν απέστειλε επιστολή στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ορίζοντας ως προθεσμία την 31η Ιουλίου για όλους τους Τούρκους πιλότους στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, αναστέλλοντας έτσι την εκπαίδευσή τους στα αεροσκάφη.

Ξεχωριστά, ο κ. Σάναχαν προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η συμφωνία της με τη Μόσχα διακινδυνεύει να υπονομεύσει τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να παραλύσει την τουρκική οικονομία, δημιουργώντας υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. «Εξακολουθείτε να έχετε την επιλογή να αλλάξετε πορεία στο θέμα των S-400», έγραψε ο κ. Σάναχαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. «Έχουμε συνάψει μια συμφωνία. Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογνώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις