Κόσμος

Ρουμανία: Πέθανε από κορονοϊό ένας από τους τελευταίους επιζώντες των ναζιστικών «τρένων του θανάτου»

Ένας από τους τελευταίους επιζώντες των «τρένων του θανάτου», του πογκρόμ των Εβραίων από τις φιλοναζιστικές αρχές της Ρουμανίας, τον Ιούνιο του 1941, απεβίωσε από κορονοϊό, ανακοίνωσε το Σάββατο (9/1) η Εβραϊκή Κοινότητα του Βουκουρεστίου.

Ο Ιάνκου Τούκαρμαν ήταν 98 ετών. «Επέδειξε απίστευτη γενναιοδωρία απέναντι σε εκείνους που τον έστειλαν στην κόλαση όταν ήταν έφηβος. Παρά την οδύνη και τη θλίψη που σημάδεψαν τη “δεύτερη ζωή” του, αναζητούσε πάντα την ομορφιά και την καλοσύνη», δήλωσε ο Αντρέι Μουράρο, ιστορικός και σύμβουλος της ρουμανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Βουκουρέστι, τον Νταβίντ Σαράνγκα, ο Ιάνκου Τούκαρμαν πέθανε από τον νέο κορονοϊό. «Επέζησε από την αδιανόητη φρίκη στο πογκρόμ του Ιασίου» που στοίχισε τη ζωή σε 13.000 Εβραίους αλλά «αυτός ο άνθρωπος που διακρινόταν από την απίστευτη λαχτάρα του για τη ζωή δεν μπόρεσε να δώσει τη μάχη απέναντι σε αυτόν το ανηλεή ιό», σχολίασε ο διπλωμάτης. «Κατάφερε να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και μετέτρεψε την εμπειρία του σε μάθημα για τις μελλοντικές γενιές», υπογράμμισε.

Click4more: ΗΠΑ: Τουλάχιστον σε οκτώ Πολιτείες κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού

Στις 29 Ιουνίου 1941 χιλιάδες Εβραίοι, κάτοικοι του Ιασίου, συγκεντρώθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης, κατ’ εντολή του φιλοναζιστή δικτάτορα, στρατάρχη Ίον Αντονέσκου. Κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν επί τόπου. Άλλοι, περίπου 7.000-8.000 άνθρωποι, επιβιβάστηκαν σε σφραγισμένα βαγόνια τρένων και οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία, μετά από ταξίδι διάρκειας 10 ωρών.

«Γιορτάζω τα γενέθλιά μου δυο φορές τον χρόνο: τη μέρα που γεννήθηκα και στις 30 Ιουνίου, την ημέρα που επιβίωσα από το τρένο του θανάτου», είπε πει ο Ιάνκου Τούκαρμαν σε μια ομιλία του το 2016. «Στο βαγόνι μου είχαν επιβιβαστεί 137 Εβραίοι, μόνο οκτώ επέζησαν».

Ο έφηβος στη συνέχεια οδηγήθηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, στη βορειοανατολική Ρουμανία, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου.

Αφού για χρόνια αρνιόταν την ανάμιξή της στο Ολοκαύτωμα, η Ρουμανία συγκρότησε τελικά το 2003 μια διεθνή επιτροπή ιστορικών, υπό την εποπτεία του Νομπελίστα Ειρήνης Έλι Βιζέλ, για να ρίξει φως σε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ιστορίας της. Σύμφωνα με την έκθεση αυτής της επιτροπής, περίπου 280.000-380.000 Ρουμάνοι και Ουκρανοί Εβραίοι πέθαναν υπό το καθεστώς του Αντονέσκου σε εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της η Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ